неділя, 01 жовтня 2023 11:58

У Варшаві українцю доручили найвищу державну посаду

У Варшаві українцю доручили найвищу державну посаду
Міхала Вишневецького сейм обрав королем Речі Посполитої 1669-го Фото: radiosvoboda.org

Королем Речі Посполитої 1669-го став Міхал Вишневецький. Він був представником українського князівського роду.

"Виховувався на королівському дворі. Оскільки його батько Ярема помер ще 1651-го, то Міхала взяла під опіку королівська родина Яна ІІ Казимира і Цецилії-Ренати. Не маючи своїх дітей, вони вважали його за сина, оплачували його навчання в колегіумі та в університеті. Слава батька, опіка королівського двору та ідея фікс, що потрібен "П'яст" - тобто місцевий, відкинула всіх закордонних претендентів", - розповів у інтерв'ю Радіо Свобода історик Віталій Михайловський.

Міхал Вишневецький був поміркований і не мав запалу, який був у його батька. Той хотів бути першим скрізь: їздити верхи найкраще, стріляти з будь-якої зброї найкраще, битися на шаблі найкраще. У Міхала цього не було, він інфантильний і замкнений у собі.

Він заставив свої маєтки, щоб якось існувати. Коли став королем, то навіть не було що на обід накрити в палаці у Варшаві. У родичів позичав гроші, аби якось функціонував двір. Король не має ходити на базар чи шукати собі обіди у шинках.

"Був цілком людиною Речі Посполитої, але специфічною. Вдягався не як його сучасники-поляки, а як люди тогочасної Західної Європи: любив французький одяг, носив перуку, бо комплексував через раннє облисіння. Тобто він був нетиповою ззовні та за поведінкою людиною: був сором'язливим, малоактивним, не любив полювання, не любив пиятик. На противагу, Ян Собеський, який став королем після нього і був його опонентом, був "у дошку свій" – рубав шаблюкою, пив, скандалив, полював і вдягався як справжній поляк за тодішньою "сарматською" модою", - розповідає дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднана армія захопила Кам'янець-Подільський

Його одруження також стало політичною грою, бо Сейм дуже опікувався королівським шлюбом. Коли він став королем, то був неодруженим молодим чоловіком. А одруження короля – це політична справа. І вибір на користь дому Габсбургів означав підпорядкування політики певним великим європейським питанням, де Габсбурги були гостро анти османськи налаштовані. Коли він одружується з принцесою з дому Габсбургів, то це говорить, що його будуть підштовхувати на війну з Османською імперією.

Міхал Вишневецький помер на 4-му році правління. Вважають, що це сталося через розпач, бо ситуація була катастрофічною: турки захопили Кам'янець-Подільський і взяли в облогу Львів, він змушений був укласти ганебний Бучацький мир.

"Він був хворою людиною. Лікарі, які опікувалися ним в останні дні у Львові, у кам'яниці архієпископа Львівського на площі Ринок – на розі вулиць Руської та Сербської – засвідчили, що він помер через розрив виразки шлунку. Дослідження, які робилися над його прахом, підтверджують, що він мав проблеми з виразкою шлунку. Але не дарма кажуть, що виразка – це психосоматична хвороба. Стрес, невпевненість у тому, чи гідний він правління та корони, і дійсно катастрофічна ситуація – усе це призвело до його ранньої смерті", - пояснює Михайловський.

Війська Османської імперії зазнали від європейців поразки під Віднем 12 вересня 1683-го. Вирішальну роль у перемозі відіграла армія короля Польщі Яна Собеського, в якій було багато українських козаків. Битва назавжди поклала край турецькій експансії в Європу.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві українцю доручили найвищу державну посаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути