Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2018 07:09

У тюрмах Західної України почали розстрілювати в'язнів

У тюрмах Західної України почали розстрілювати в'язнів
Тюрма на Лонцького, кінець червня 1941

В чотирьох тюрмах Львова 22 червня 1941 року енкаведисти вбили 108 людей - переважно діячів ОУН, інтелігенції та національно свідомих громадян.

Тоді у тюрмах Львівської області було 5 424 в'язні. Вони утримувалися у трьох в'язницях Львова: № 1 - на Лонцького, № 2 - Замарстинівській, № 4 - Бриґідках.

У тюрмі на Лонцького при ліміті 1,5 тис. осіб перебувало 3 638 в'язнів. Частину з них відправили до Золочева, де вони утримувалися в місцевому замку.

Більшість з цих людей звинувачувалася за ст. 54 Карного кодексу УРСР - контрреволюційна діяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енкаведисти за розстріл тисяч поляків отримали місячну зарплату: назвали імена катів

Розстріли, санкціоновані прокурором Львівської області Харитоновим, розпочалися 22 червня. До 28 червня у Львівській області було розстріляно 4 140 в'язнів.

Спочатку вбивали пострілом у потилицю у спецкамері. Проте фронт швидко наближався і людей почали розстрілювати масово - з автоматичної зброї у камерах підвалів через дверцята для передачі. В останні дні - кидали до камер гранати.

Спочатку тіла вбитих вивозили вантажівками та ховали у спецмісцях. Але перед самим приходом німців чекісти, поспішаючи, ховали вбитих у подвір'ях та підвалах тюрем.

Загалом у перші тижні війни в тюрмах Західної України стратили близько 22 тисяч осіб. Масштабні страти більшовицькою владою політичних в'язнів у перші тижні німецько-радянського збройного протистояння справили шокове враження на населення Західної України і стали одним із головних чинників укорінення антирадянських позицій тогочасного та наступних поколінь.

Зараз ви читаєте новину «У тюрмах Західної України почали розстрілювати в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути