субота, 07 жовтня 2023 12:21

У російській лікарні помер український політв'язень

У російській лікарні помер український політв'язень
Валерій Марченко писав про нестерпні умови перебування в'язнів у радянських таборах Фото: radiosvoboda.org

Правозахисник 37-річний Валерій Марченко помер у тюремній лікарні в Ленінграді - тепер Санкт-Петербург, 7 жовтня 1984 року. У чоловіка відмовили нирки.

Хвороба розпочалась під час першого ув'язнення. 1973 року його звинуватили в антирадянській агітації і пропаганді та призначили шість років таборів і два роки заслання. До того працював у газеті "Літературна Україна" та писав критичні статті, викладав українську мову та літературу, займався перекладами, популяризував працю Івана Дзюби "Інтернаціоналізм чи русифікація?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українця засудили за книжку з критикою влади

Після відбуття покарання у Пермі повернувся до Києва, уже мав інвалідність. Це не завадило йому активно долучитися до правозахисної діяльності. Став членом Української Гельсінської Групи. Марченко виступав проти радянської тоталітарної системи, насадження російської мови в українських школах.

За це у жовтні 1983 його арештували вдруге. Визнали особливо небезпечним рецидивістом та дали 10 років таборів і п'ять років заслання, при цьому із родини стягнули 159 руб. на "користь держави".

Покарання знову мав відбувати у Пермі. Витримав лише рік, потім його здоров'я критично погіршилось. До лікарні перевели лише через тиск міжнародної спільноти, але було уже пізно.

5 травня 1984 року в лікарні міста Перм помер український дисидент, мовознавець, член-засновник Української Гельсінської групи 57-річний Олекса Тихий. У Пермському таборі йому поставили діагноз - рак шлунка з метастазами. Знеболювальні пропонували в обмін на покаяння.

"Я знаю, що загину, але хтось мусить бути першим", - казав Тихий друзям.

19 листопада 1989 року прах Олекси Тихого перепоховали на Байковому кладовищі в Києві поряд із прахом Василя Стуса та Юрія Литвина.

Зараз ви читаєте новину «У російській лікарні помер український політв'язень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути