четвер, 13 жовтня 2011 19:26

У пляшці студент знайшов архіви УПА

У пляшці студент знайшов архіви УПА

Сьогодні, 13 жовтня, у Львівській обласні раді відбулася передача архівів УПА, які було знайдено у місті Броди Львівської області. Знайшов їх студент Комерційної академії Тарас Біжецький.

"Документи були у пляшці. Батьки зводять хату в старій частині Бродів. Коли виривали котлован, побачив цю пляшку. Вона на половину тирчала із землі. Вирив її повністю. Довелося розбити, щоб побачити її вміст. Коли дізнався, що там докумети, вирішив їх передати голові облради Олегу Панькевичу. Це все наша історія, і не можна її продавати. Потрібно, щоб люди дізнавалися правду", - повідомив Біжецький.

Усі знайдені документи пройшли дослідження в експертів. Тепер їх відправлять для експозиції в Бродівський краєзнавчий музей.

"В архіві 141 аркуш машинописних документів. Їх читабельність просто ідеальна. Більшість із них є поезією. Її авторство ми схильні приписати референту пропаганди Бродівського надрайоного проводу ОУН Степану Косу. Він мав псевдо Сурмач. Загалом тут є 40 поезій. В архіві є листівка "Українська молоде місті і сіл". Раніше вона не зустрічалася дослідникам. Це перший такий екземпляр. На жаль,  її автора ідентифікувати нам не вдалося. Виявили також брошуру "Український народ у боротьбі з російським імперіалізмом". Дослідникам назва цієї брошури була відома. Але жодного примірника в живу ще ніхто не бачив", - розповів дослідник історії УПА Михайло Романюк.

Зараз ви читаєте новину «У пляшці студент знайшов архіви УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути