пʼятниця, 27 серпня 2021 12:08

У плитах вапняку знайшли скелет давньої істоти

У плитах вапняку знайшли скелет давньої істоти
Поліцейські конфіскували скелет птерозавра. Фото: CNN

У Бразилії поліцейські знайшли скелет птерозавра.

Кістки виявили в шести квадратах вапнякових плит, які конфіскували під час поліцейського рейду 2013 року в порту Сантос у Сан-Паулу, повідомляє CNN.

"Скам'янілості в Бразилії охороняються законом, оскільки вони є частиною геологічної спадщини країни. Тому для збирання рештків потрібен дозвіл. А торгівля і приватні колекції скам'янілостей у Бразилії незаконні", - повідомив палеонтолог з Університету Сан-Паулу Віктор Беккарі.

Цього року плити перевезли в Університет Сан-Паулу. Їх склали разом для детального вивчення. Провели комп'ютерну томографію кісток.

Науковці вперше отримали майже повний скелет цієї істоти. Раніше мали лише череп. Тепер можуть реконструювати вигляд тварини та зрозуміти, як вона поводилася.

"Зразок добре зберігся. Є понад 90 відсотків скелета й відбитками м'яких тканин гребеня голови та ороговілого дзьоба", - каже Беккарі.

Птерозавр жив приблизно 115 млн років тому. Мав довгу шию і здебільшого перебував на землі в пошуках їжі. На великі відстані не літав. Розмах крил становив понад 2,5 м, а зріст - 1 м. 40% зросту припадало на гребінь голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На березі Чорного моря знайшли рештки найдавнішої тварини

"З огляду на такий високий гребінь і довгу шию, істота навряд чи могла літати на великі відстані", - зазначив палеонтолог.

Австралійські науковці підтвердили відкриття нового виду динозаврів, чиї рештки є найбільшими серед знайдених на континенті. Завдовжки рептилія сягала 30 м. Вид назвали австралотитан і зарахували до списку 15 найбільших динозаврів світу. Уперше кістки австралотитана знайшли 2007 року на фермі.

Зараз ви читаєте новину «У плитах вапняку знайшли скелет давньої істоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути