пʼятниця, 15 листопада 2013 17:30

У партизанській могилі виявили захоронення радянських солдатів
5

Фото: Фото: Віталій Іванченко

Черкаська громадська організація "Закінчимо війну" розкопала в Кам'янському районі на Черкащині місце поховання  партизанів часів Другої Світової війни. На глибині одного метра виявили останки 4 солдатів червоної армії.

"В Тарапунському лісі біля села Тимошівка від війни стояла братська могила з дерев'яним хрестом. Мали кілька розповідей про її походженя. За одними чутками, місцевий лісник у  1942 році  поховав тіла знайдених партизанів. Ходили також чутки, що  під час наступу Радянської Армії при визволенні від фашистів там загинули навіть кілька чехів. Недавно до нас приїжджали навіть представники чеського посольства, щоб з'ясувати, чи можуть тут бути похованими дійсно їхні спвввітчизники. От Черкаська археологічна інспекція на чолі з Олександром Назаровим  домоглась всіх дозволів на  розкопки й встановлення істини", - каже історик й краєзнавець з райцентру Кам'янка Юрій Ляшко.

У кінці жовтня археологи розкопали захоронення  в районі встановленого ще з часів війни хреста. На глибині метра відкопали  останки чотирьох солдатів червоної армії. За словами Ляшка, гільзи біля одного скелета датовані 1943 роком. За ґудзиками, фрагментами одягу точно встановлено приналежність бійців до армії, а не до партизанів.

"За  осколками в кістках видно, що всі загинули від розриву гранати. Є таке припущення, що перші частини радянських військових потрапили в оточення під час так званої розвідки боєм. Після сутичок бійці переховувались кілька днів у виритій землянці чи курені, чекаючи підходу своїх.  У тому помешканні, можливо,  й знайшли їх вороги,  й підірвати всіх, вкинувши всередину гранату. Вже після того за кілька днів наших співвітчизників й поховав лісничий, витягнувши тіла й скинувши,  в окремо вириту на глибині в метр яму. Останки зараз зберігаються в музеї.  Плануємо до 9 травня наступного року урочисто перепоховати біля братської могили в селі  Тимошівка" - каже голова Черкаської обласної археологічної інспекції Олександр Назаров.

Наступного року  Україна відзначатиме 70-у річницю визволення  від фашистів.

Зараз ви читаєте новину «У партизанській могилі виявили захоронення радянських солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути