Ексклюзиви
понеділок, 30 березня 2020 13:37

У Парижі підписали договір по Криму

У Парижі підписали договір по Криму
У Парижі послабили вплив Росії на Чорному морі Ілюстрація: wikipedia

Мирний договір, що підсумував поразку Росії в Кримській війні, підписали у Парижі 30 березня 1856-го. Переговори з Російською імперією вели переможці - Франція, Велика Британія, Османська Імперія, Австрія, Пруссія та Сардинія.

За угодою, Росія мала відмовитися від укріплення фортеці Бомарсунд - нині у Фінляндії, визнати право багатьох країн на вільне судноплавство Дунаєм, відмовитися від втручання у внутрішні справи Валахії, Молдавії та Сербії. Також віддати Молдові свої володіння в гирлі Дунаю, захоплені раніше. Росія втратила кордони з Османською імперією.

Туркам мала повернути захоплені міста Карс, Баязет, Ардахан, Кагизман. В обмін на це Англія та Франція передавали Росії зайняті їхніми військами кримські міста, зокрема, Севастополь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турки, британці та французи взяли в облогу Севастополь

Найбільшого удару по імперії завдала заборона тримати на Чорному морі флот і будувати на узбережжі фортеці й арсенали. Цей пункт стосувався і Османської імперії. Протоки Босфор і Дарданели мали закрити для військових кораблів у мирний час.

Договір послабив позиції російського самодержавства в Європі та на Близькому Сході. Призвів до подальшого загострення "східного питання" - національно-визвольної боротьби залежних від Османської імперії народів, підтримувати яку Росія більше не могла. Кримська війна показала значну відсталість Росії від європейських країн та необхідність її швидкого реформування, до якого згодом візьметься імператор Олександр II.

Кримська, або Східна війна (1853–1856) - війна між Російською Імперією та союзницькими військами Османської імперії, Великої Британії, Франції та Сардинського Королівства за панування на Близькому Сході й Балканах.

Спочатку події розвивалися на користь росіян. Вони розбили турків на Кавказі. Чорноморський флот потопив турецьку ескадру в Синопській бухті (турки втратили майже всі кораблі та 3/4 особового складу). Але 4 січня 1854 р. Британія та Франція ввели свої ескадри у Чорне море й зажадали від Миколи І негайно вивести війська з Молдавії та Валахії. Союзники мали велику технічну перевагу над Росією - використовували парові кораблі, нарізні гармати та гвинтівки, залізницю. Та мала застарілі дерев'яні кораблі, гладкоствольну зброю, а війська доставляла на возах.

22 травня союзники взяли стратегічно важливі Федюхині й Балаклавські висоти біля Севастополя, а 27 серпня заволоділи ключовим пунктом оборони міста — Малаховим курганом. Подальший спротив не мав сенсу. Росіяни затопили кораблі Чорноморського флоту в бухті й залишили Севастополь. Олександр ІІ попросив супротивників припинити бойові дії й сісти за стіл переговорів.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі підписали договір по Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути