середа, 11 листопада 2015 14:02

У Німеччині розшифрували папірус, якому 2300 років
4

Фото: europe-today.ru

Вчені з Технічного інституту Кельна розшифрували сувій папірусу з Єгипту за допомогою складного методу. Вік сувою близько 2300 років.

Співробітники інституту приступили до роботи ще минулої середи, 4 листопада. У понеділок, 9 листопада, були розгорнуті останні частини сувою загальною довжиною 4,70 м, знайденого археологами в єгипетському похованні.

Експерти використовували пересувну зволожуючу камеру, яка захищала папірус від руйнування. "Подібне я переживаю у своєму житті лише вдруге", - сказав Роберт Фукс, експерт з реставрації паперових документів.

Один антиквар придбав сувій у археолога з Англії і привіз його до Кельну. На папірусі написані побажання, які повинні були полегшити покійному шлях у потойбічний світ. "Для єгиптян смерть не була забороненою темою. Вже за життя вони збирали предмети, які повинні були покласти разом з ними в могилу ", - говорить єгиптолог Ірмтраут Мунро.

Що далі робити з сувоєм, повинен вирішити його власник. Згідно з повідомленням інституту, він хоче передати знахідку музею.

У всьому світі відомо всього близько 100-150 порівняно добре збережених сувоїв. Нещодавно вчені розшифрували один папірус, який обвуглився при виверженні Везувію майже 2000 років тому.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині розшифрували папірус, якому 2300 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути