вівторок, 23 липня 2019 11:59

У морі знайшли корабель, якому 500 років

У морі знайшли корабель, якому 500 років
У Балтійському морі знайшли військовий корабель XVI ст. Фото: thehistoryblog.com

Міжнародна група археологів знайшла у Балтійському морі затонулий на початку XVI ст. корабель. Він зберігся у винятково гарному стані. Тому може виявитися найбільш збереженем кораблем раннього Нового часу, який коли-небудь знаходили.

Вперше його помітили моряки на екрані гідролокатора 2009-го. Але вирішили не звертати на це уваги. Археологи довідались про нього лише на початку 2019-го, коли на дно спустили роботизовану камеру, повідомляє The History Blog.

Дослідженням знахідни зайнялись вчені з університету Саутгемптона, Інституту морської археології та Королівського технологічного університету в Стокгольмі, Швеція. Використання нових технологій дозволило зробити знімки з високою роздільною здатністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потонув вітрильник із дослідниками

Уцілів весь корпус від кіля до верхньої палуби, щогли, бушпріт, деякі частини стоячого такелажу. Збережені навіть трюмний насос і дерев'яний кабестан, що служив для підйому якоря. На бортах корабля встановлено гармати.

Тип знайденого корабля більш схожий на датський військовий корабель Gribshunden, який затонув біля берегів Швеції 1495-го. Але Gribshunden згорів, а на цьому кораблі не видно слідів пожежі. Члени експедиції поки називають його Okänt Skepp, що означає шведською "невідомий корабель"

Залишки римського торгівельного судна після кораблетрощі виявили дайвери на узбережжі міста Протараса на Кіпрі. Це перша знахідка давньоримського корабля, знайдена у прибережних водах острова.

Зараз ви читаєте новину «У морі знайшли корабель, якому 500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути