вівторок, 28 травня 2019 08:21

У космос відправили двох мавп

У космос відправили двох мавп
Представник NASA Дональд Штулкен представляє мавп-космонавтів після вдалого польоту на прес-конференції Фото: thepulsepensacola

Двох самок шимпанзе Авель та Бейкер відправили у космос з мису Канаверал у американському штаті Флорида 28 травня 1959-го.

У США тварин запускали в космос з 1948-го. Невдалі польоти засекречували. Для підготовки мавп до запуску 1959 року науковці купили 25 особин в зоомагазині в Майамі. Привезли до військово-морської медичної школи. Їх тренували і перевіряли на витривалість. Мавпам з ім'ями Авель і Бейкер вживили електродатчики, одягнули в шоломи з гумовою та замшевою шкірою, космічні куртки для запуску, помістили в щільну капсулу. До неї безперебійно подавали кисень. Туди також поклали зразки крові людини, цибулю, насіння гірчиці та кукурудзи, дріжджі і людські сперматозоїди. Так хотіли дізнатися про вплив космічної радіації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Перший космонавт планети катапультувався

О 2.39 ракета "Юпітер" підняла Бейкер і Авель на висоту 480 км. Вони летіли зі швидкістю 16 тис. км./год. Політ тривав 15 хвилин.

Капсула приземлилась у південній Атлантиці біля Пуерто-Ріко. Науковці спостерігали протягом усього польоту зміни в їхніх серцевих ударах, м'язових реакціях, швидкості пульсу, температурі тіла і швидкості дихання. Тварини-космонавти повернутися до Вашингтона з Пуерто-Ріко на військовому транспортному літаку.

Авель незабаром після приземлення загинула - коли лікарі знімали з неї вживлені датчики, вона не витримала анестезії.

Бейкер дожила до 1984 року і померла у віці 27 років. Вона похована на території Космічного ракетного Центру США в Алабамі. Опудало Авель показують Національному музеї повітроплавання і космосу Смітсонівського інституту.

Космічний корабель "Восток-1", пілотований радянським льотчиком Юрієм Гагаріним, стартував о 9:07 ранку 12 квітня 1961 року з космодрому "Байконур" в Казахстані.

Зараз ви читаєте новину «У космос відправили двох мавп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути