пʼятниця, 12 квітня 2019 08:20

Перший космонавт планети катапультувався

Перший космонавт планети катапультувався
Перший космонавт Юрій Гагарін. Фото: hrono

Космічний корабель "Восток-1", пілотований радянським льотчиком Юрієм Гагаріним, стартував о 9:07 ранку 12 квітня 1961 року з космодрому "Байконур" в Казахстані.

26-річного Юрія Гагаріна вибрали у космонавти з-поміж 3 тисяч льотчиків. Він пройшов найважчі випробування у Москві: барокамера, центрифуга, тести, аналізи. Генеральний конструктор космічної техніки Сергій Корольов вирішив, що в космос полетить він. Дублером призначив Германа Титова. Врахував фізичні дані, соціальне походження, характеристику. У Гагаріна була ідеальна біографія — син колгоспників, що сам всього досяг, дружина та двоє доньок, член КПРС та "голлівудська" зовнішність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку тварину першою запустили в космос

Політ першого космонавта тривав 108 хвилин. Після одного витка навколо Землі спусковий апарат корабля, успішно пройшовши щільні шари атмосфери, здійснив посадку в Саратовській області. Самого Гагаріна в капсулі не було: система м'якої посадки тоді ще не була винайдена, тому перший космонавт планети катапультувався з апарата, що спускався на висоті кількох кілометрів, і приземлився на парашуті.

Приземлився перший космонавт планети також у незапланованому районі, переліт склав близько 600 кілометрів. Сідав Гагарін не на одному парашуті, як було передбачено, а на двох. Гагаріну Микита Хрущов вручив на Червоній площі Золоту Зірку Героя Радянського Союзу і нове звання "льотчик-космонавт СРСР". 27 березня 1968 року о 10:30 винищувач МіГ-15УТІ із льотчиками Юрієм Гагаріним та Володимиром Серьогіним на борту врізався в землю. Уламки літака знайшли за 65 кілометрів від підмосковного аеродрому "Чкаловський". Почувши новину про загибель Гагаріна, люди плакали.

Ракету "Юпітер АМ-13" з мавпою Гордо на борту запустили американці з космодрому на мисі Канаверал у Флориді 13 грудня 1958 року. Мавпа Гордо стала першим приматом, який потрапив в космос.

Зараз ви читаєте новину «Перший космонавт планети катапультувався». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути