Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2018 10:20

Яку тварину першою запустили в космос

Мавпу вперше відправили в космос 60 років тому.

Ракету "Юпітер АМ-13" з мавпою Гордо на борту запустили американці з космодрому на мисі Канаверал у Флориді 13 грудня 1958 року. Мавпа Гордо стала першим приматом, який потрапив в космос.

Вона провела 15 хвилин в космосі. Після приводнення на Землю капсула потонула. Гордо загинув, Військово-морські сили не змогли знайти катапультувавшийся відсік.

  Мавпа Гордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі. Фото: forum.violity.com
Мавпа Гордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі. Фото: forum.violity.com

Експерименти проводили фахівці Медичної служби армії США у співпраці з лікарями Військово-морських сил США і Школи авіаційної медицини Військово-повітряних сил. Для польотів використовували балістичні ракети середнього радіусу дії "Юпітер-IRBM-AM". Їх запускали зі стартового комплексу VLF26.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екіпаж з трьох тварин - полетіла перша повітряна куля

28 травня 1959 року на борту ракети "Юпітер АМ-18" в космос відправили Ейбл макаку-резус і саймірі Міс Бейкер. Вони стали першими мавпами, які вдало повернулися на Землю після подорожі в космос. Політ був суборбітальний з висотою понад 80 км. Вони летіли зі швидкістю, що перевищує 16 тис. км/год.

  Макак-резус Сем, що зробив суборбітальний політ на кораблі в 1959 році. Фото: Вікіпедія
Макак-резус Сем, що зробив суборбітальний політ на кораблі в 1959 році. Фото: Вікіпедія

Ейбл незабаром після приземлення загинула: коли лікарі знімали з неї вживлені датчики, вона не винесла анестезії. Бейкер дожила до 1984 року і померла у віці 27 років. Вона похована на території Космічного і ракетного Центру США в Ханствілле, Алабама. Ейбл збережена і демонструється в Національному музеї повітроплавання і космосу Смітсонівського інституту.

  Старт ракети з мавпою на борту. Фото: Вікіпедія
Старт ракети з мавпою на борту. Фото: Вікіпедія

Перші радянські мавпи - сухумські макаки Абрек і Біон - вирушили в космос через 20 років - 14 січня 1983 року. Наступними в тижневий політ полетіли макаки Вірний і Гордий. Вони стартували на кораблі "Космос-1667" 10 липня 1985 року й вдало повернулися.

17 серпня 2011 року на навколоземну орбіту вивели український супутник "Січ-2". О 10-й годині за київським часом з пускової бази "Ясний", що в Оренбурзькій області Росії за участі українських спеціалістів здійснили пуск ракети-носія "Дніпро", яка вивела на навколоземну орбіту супутник "Січ-2". Запуск космічного апарата присвятили 100-річчю від дня народження Михайла Янгеля - першого керівника Конструкторського бюро "Південне".

Зараз ви читаєте новину «Яку тварину першою запустили в космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути