понеділок, 16 березня 2015 15:02

У Франції вчені дослідили поховання кельтського принца
3

Фото: www.senav.net

У Шампані, на північному сході Франції, археологи знайшли величезну стародавню гробницю кельтського принца. Розкопки на кургані почалися ще в минулому році і триватимуть до кінця березня 2015-го. Про це повідомляється на сайті Національного дослідного інституту археології.

Вік поховання становить2,5 тисячі років. Розміри кургану в попереку сягають 40 метрів, а поховальна камера в його центрі має площу близько 14 квадратних метрів. Кельтський принц похований разом зі своєю колісницею, домашнім начинням, також археологи знайшли безліч артефактів грецького і, ймовірно, етруського походження.

Так, у гробниці знайдений величезний бронзовий казан діаметром близько метра. Він має чотири ручки з головами грецького річкового бога Ахелоя. Інші прикраси, наприклад голови левиць, розташовані на краях посудини. Всередині котла археологи знайшли керамічну посудину для вина із зображеннями бога Діоніса, що лежить під лозою перед жінкою.

Як відзначають дослідники, гробниця показує не тільки соціальний статус померлого, а й характер політико-економічних відносин, що існують в регіоні в V столітті до нашої ери. Можливо, предмети побуту і розкоші, знайдені в кельтській гробниці, є свідченням між кельтською та середземноморською цивілізаціями.

Під час розкопок кельтських поселень і поховань грецькі і етруські артефакти знаходять не вперше. Так, раніше вони були виявлені між містами Ульм і Зігмарінген (поселення Хойнебург) у Німеччині та в Бурже у Франції. Однак відкритий вченими вченими мавзолей є одним з найбільших поховань кельтів даної епохи.

Зараз ви читаєте новину «У Франції вчені дослідили поховання кельтського принца». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути