понеділок, 19 жовтня 2020 01:13

У давньому похованні виявили людську фігуру з глини

У давньому похованні виявили людську фігуру з глини
У похованні знайшли давні фігурки. Фото: The Siberian Times

У Новосибірській обл. Росії археологи виявили в похованні часів бронзового століття глиняну скульптуру, яка була розташована на плечі жінки.

Похованню близько 5 тис. років, повідомляє The Siberian Times.

Знахідку зробили в масовому похованні Одіновської культури. На глиняній статуетці, розміром з долоню, була маска із зображенням ведмедя. Її зробили з хребців коня.

"Це, без сумніву, знахідка сезону, яку хотів би виставити будь-який світовий музей від Ермітажу до Лувру", - зазначив керівник експедиції професор В'ячеслав Молодін.

Маленька статуетка мала смугу вздовж обличчя, яка символізувала татуювання. Всередині було поглиблення з бронзовою пластиною та невідомою органічною речовиною, визначити склад якого повинні подальші хімічні тести.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На далекій півночі знайшли сліди загубленої цивілізації

"Ми ніколи не зустрічали нічого подібного, не дивлячись на наші великі знання обрядів поховання Одіновської культури. Жінка, мабуть, була незвичайною людиною, щоб мати таку фігурку, яка проводила її в загробне життя", - сказав він.

Поховання було багатоярусним. Жінку поклали на спину чоловікові. Вони обидва були загорнуті в бересту. Її перед похованням підпалили. Поховані люди були монголоїдами. Вони займалися скотарством, були мисливцями і рибалками.

У Сибіру археологи знайшли поховання з дитиною, у якої на голові був мідний казан. Такі похоронні обряди не типові для півночі Західного Сибіру, повідомляє науковий центр вивчення Арктики.

Зараз ви читаєте новину «У давньому похованні виявили людську фігуру з глини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути