Ексклюзиви
вівторок, 14 березня 2017 11:35

У авіакатастрофі загинула американська збірна з боксу

У авіакатастрофі загинула американська збірна з боксу
Катастрофа літака "Іл-62"

14 березня 1980 року під час аварійної посадки поблизу Варшави польського літака "Іл-62", що летів з Нью-Йорка, загинули всі 87 пасажирів і членів екіпажу. Там також летіли 14 членів Олімпійської збірної США з боксу.

Катастрофа Іл-62 в Варшаві відома також як авіакатастрофа в Окенце або катастрофа "Коперника". Авіалайнер Іл-62 авіакомпанії LOT - Polish Airlines виконував трансконтинентальний пасажирський рейс з Нью-Йорка до Варшави. Лайнер заходив на посадку, коли екіпаж доповів про проблеми з сигналізацією шасі і відхід на друге коло. Через пів хвилини зниження авіалайнер врізався в землю біля Варшавської фортеці в районі аеропорту і повністю зруйнувався. Загинули всі, хто знаходився на його борту - 77 пасажирів і 10 членів екіпажу. На той час ця авіакатастрофа була найбільшою в історії Польщі.

Причиною катастрофи стало руйнування валу одного з двигунів. Через 30 років були оприлюднені розсекречені дані. В них винуватцем катастрофи була авіакомпанія LOT, яка видавала в польоти свідомо несправні літаки.

Загибель 87 осіб, в числі яких були популярна польська співачка і збірна США з боксу, привела до широкого резонансу в країні. Екіпаж рейсу 007 був похований на військовому кладовищі в Варшаві. Там же знаходиться братська могила пасажирів. Однією з прилеглих до кладовища вулиць було присвоєно ім'я Павла Ліповчана - командира екіпажу рейсу. У 1984 році у Варшаві був встановлений пам'ятник загиблим американським боксерам. Це бронзова призма з фігурою боксера нагорі. Аналогічний пам'ятник встановлений в центрі олімпійської підготовки в Колорадо-Спрінгс і США,

Зараз ви читаєте новину «У авіакатастрофі загинула американська збірна з боксу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути