середа, 04 вересня 2019 11:56

У Андріївській церкві реставратори натрапили на невідомий текст

У Андріївській церкві реставратори натрапили на невідомий текст
Напис на престолі розповідає про освячення Андріївської церкви Фото: Facebook

Під час реставрації престолу Андріївської церкви у Києві виявили невідомий напис. Він складається з 13 рядків і написаний у XVIII ст.

"Під час зняття мідного з позолоченням і посрібленням окладу престолу Андріївської церкви для планової реставрації на цегляній основі під ним виявили 13 рядків невідомого тексту - графіті.

Більша частина тексту, а саме 9 рядків були з невідомих причин забілені, але не знищені. До цього часу про надпис не було жодної згадки", - розповідає у Facebook реставратор Вадим Кириленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік під час ремонту знайшов давні книги християн-старообрядців

Чоловік зазначає, що під час розкриття тексту стало зрозуміло, що в ньому йде мова про освячення Андріївської церкви на день пам'яті святого Андрія Стратилата, яке відбулося 19 серпня 1767-го.

Андріївську церкву збудовано 1754-го київськими будівельниками під керівництвом російського архітектора Іван Мічуріна. Проект церкви створив італійський архітектор Бартоломео Растреллі. Храм збудований у стилі козацького бароко. Європейський стиль називали "перлиною неправильної форми". Характерною рисою українського бароко були грушеподібні куполи та класичне штукатурне побілення, на якому відсутні типові для Західної Європи пишні прикраси у вигляді завитків, трикутників тощо.

Зараз ви читаєте новину «У Андріївській церкві реставратори натрапили на невідомий текст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути