вівторок, 03 вересня 2019 12:36

Чоловік під час ремонту знайшов давні книги християн-старообрядців

Чоловік під час ремонту знайшов давні книги християн-старообрядців
Тимофій Назаренко натрапив на стародруки під час будівельних робіт Фото: facebook.com/oblmyzkray/

На Черкащині розкопали ящик зі старовинними книгами. Одна з них датується 1646 роком. Колись належали православним християнам-старообрядцям. Усі є передруками більш старих видань.

"До нас зателефонував черкащанин Тимофій Назаренко і запитав, чи може він принести старі книги, знайдені ним під час будівельних робіт на нещодавно придбаній ділянці. Того ж дня увечері він приніс знайдену ним коробку з книгами, обмотану повстю та мотузками. Коли ми глянули на ті книги, то ледь не зомліли. Бо вони дійсно були старовинні, приблизно XVII – початку XVIII століття.

Оскільки книги довго лежали у землі, вони погано збереглись і потребують негайної реставрації. Цікаво, що серед них є і друковані і рукописні", - повідомила Укрінформу заступник директора з наукової роботи Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Григоренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Могилянці ремонтники знайшли любовну записку, якій 200 років

На одній зі знахідок знайшли підпис міщанина та старообрядця Сави Жиліна. Інша книга належала жителю Новгород-Сіверська. Але ховали їх у землю відносно нещодавно. Всередині знайшли закладки початку XX ст. і 1950-х.

Музейні працівники вдячні господарю, який знайшов книги. Адже розпоряджатися їхнею долею можна було по-різному. Згодом відреставровані історичні знахідки можна буде побачити в колекції Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Книги були одними з найдорожчих речей епохи середньовіччя. Зазвичай їх виготовляли у скрипторіях при монастирях. Писалися вони вручну. Цінність книги визначалася не лише кропітливою ручною працею спеціально навчених монахів, а й численними прикрасами на обкладинках.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік під час ремонту знайшов давні книги християн-старообрядців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути