субота, 29 липня 2017 10:20

Туристам показуватимуть будівлі та домашнє начиння часів Київської Русі

Туристам показуватимуть будівлі та домашнє начиння часів Київської Русі
rivne1.tv

У селі Пересопниця на Рівненщині завершилися розкопки старокиївського поселення Х - ХІІ ст. Виявили фрагменти кераміки, прикрас, мармурові хрестики, а ще писало, зроблене з заліза, пише газета "День".

Науковці опрацьовують артефакти, а розкопані житла періоду Х століття хочуть музеєфікувати, щоб їх могли побачити всі охочі.

"Нам вдалося "відкрити" три будівлі Х століття. Це дві хати, а також майстерня. Про це свідчить своєрідне планування, притаманне періоду Київської Русі – квадратна споруда, довжина стін якої має розміри 4 на 4 метри, а в центральній її частині залишили місце для якоїсь ремісничої атрибуції, обов'язкової для майстра. Це могла бути, наприклад, колодка на якій щось вибивали", - розповів археолог Олексій Войтюк.

Повідомив, що одне з жител було з глинобитною піччю, а інше з так званою кам'янкою. Одне з розкопаних жител "перерізають" дві господарчі споруди – погріб або льодник, а також ще одна напівкругла будівля з відкритим вогнищем. "Припускаємо, що там зберігали збіжжя. А щоб взимку воно не промерзало, там розкладали невеличке багаття", - повідомив археолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли золото та унікальний пояс скіфів

Археологи також виявили фрагменти посуду, металеві предмети, серед яких фібула (защібка для плаща), ножі, похідна виделка, яка належить до військових атрибутів. Є і цікаві знахідки пізнішого періоду. Серед них – писало. Це говорить про освіченість і заможність людей, що тут жили. Можливо, вони були наближені до князя.

"Також у нас чимало скляних виробів, зокрема, фрагментів прикрас - браслетів, намиста. Під час розкопок виявили і хрестики з рожевого та сірого мармуру. Це візантійська традиція. Крім того, натрапили і на актову печатку, тобто буллу князя. Щоправда, кому саме вона належала, не відомо", - додав Олексій Войтюк.

Участь у розкопках на території Пересопниці, окрім професійних археологів, взяли студенти-історики, а також школярі, які займаються в археологічному гуртку. Тим часом давньоруські житла, які"відкрили" цьогоріч, мають намір зробити доступними для туристів.

"Хотілося б зробити археодром на місці розкопок. Чекаємо спеціаліста з Києва, який проконсультує, як краще його облаштувати", - розповів директор культурно-археологічного центру "Пересопниця" Микола Федоришин.

Такі відкриті майданчики в Україні вже є, зокрема в Ольвії. Але на відміну від античного археодрому Ольвії, де переважають каміння і пісок, на Рівненщині - глина. Коли в Пересопниці йдуть дощі, все починає осипатися і тому треба робити накриття.

У селі Пересопниця на Рівненщині зберігається унікальна колекція Святого Письма – єдине подібне зібрання у світі. Виставку відкрили улітку в місцевому культурно-археологічному центрі і з того часу її поповнюють новими екземплярами. Останню книгу додали кілька днів тому – переклад Нового Заповіту бурською мовою. Біблію особисто привіз до музею житель Південно-Африканської республіки, де цією мовою спілкується більша частина населення. Бурська також має назву африкаанс.

Зараз ви читаєте новину «Туристам показуватимуть будівлі та домашнє начиння часів Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути