Ексклюзиви
понеділок, 24 липня 2017 14:14

Археологи знайшли золото та унікальний пояс скіфів

Археологи знайшли золото та унікальний пояс скіфів
Грецька амфора, що була знайдена в кургані Більського заповідника. Фото: poltava365.com

У Більському історико-культурному заповіднику на Полтавщині археологи знайшли скіфське золото та унікальний шкіряний пояс з бронзовими виробами. Вік предметів — 2600 років. Їх захоронили в кургані разом з двома знатними особами.

Про це кореспонденту Gazeta.ua повідомили археологи.

"Історична цінність золотих бляшок невелика, адже аналогічні речі знаходили в Україні. Але пояс та саме поєднання предметів виявили вперше. Залучили найкращих реставраторів, щоб згодом виставити пояс в музеї", - сказав 30-річний Ігор Корост, директор заповідника "Більськ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відверте мистецтво, яке змусить червоніти

Археологи один курган розкопали повністю, над другим ще працюють. В першому виявили залишки коня, мідні бляшки та сагайдак із вістрями стріл. У другому – залишки двох людей, побутові речі та золоті прикраси. Також серед знахідок - бронзове дзеркало із зображенням пантери та майже неушкоджена грецька амфора. На Лівоборежжі такий предмет знайдено вперше. Це свідчить про розвинуті торгові зв'язки скіфів.

"Свого часу ця місцевість грабувалася. Зараз "чорні" археологи майже відсутні, бо заповідник є комунальною власністю Полтавської облради. Щоденно поліція та наші працівники оглядають територію. Але могили руйнуються через оранку земель. Тому щороку намагаємося розкопувати одну-дві, щоб зберегти історію", - додав Ігор Іванович.

Поблизу села Бутенки Кобеляцького району на Полтавщині знайшли кам'яну брилу ранньої бронзової доби. Стародавнім кам'яним молотом на брилі висічені три заглибини, що символізують три кроки бога Вішну - верховного божества в індуїзмі. Поряд зображено палицю жерця.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли золото та унікальний пояс скіфів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути