вівторок, 11 липня 2017 06:40

Знайшли піч часів Київської Русі

У Чернігові археологи знайшли піч для випалювання вапна кінця XII століття. Її розкопали на території давньоруської фортеці, що збереглася в місті.

— Для Древньої Русі відомо кілька таких споруд. Про дві я знаю, про третю чула. І зараз ми виявили четверту, — говорить історик 52-річна Олена Черненко. Керує розкопками. — Печі для випалювання вапна працювали там, де велося монументальне будівництво. У піч завантажували крейдяну породу, з якої випалювали вапно. Потім його використовували в будівництві. Якщо з давньоруського періоду відомо кілька сотень архітектурних пам'яток, то печей за три століття — кілька. У цьому їхня унікальність. Засмучує тільки, що піч погано збереглася.

Вона мала вигляд шахти заввишки кілька метрів, у діамет­рі майже 3 м, установили дослідники. Збереглися окремі ділянки двох стін, частина внутрішнього об'єму, заповненого крейдяною породою.

Знахідку могли використовувати для будівництва однієї зі споруд на території фортеці, припускають археологи.

Розкопки в Чернігові розпочалися наприкінці червня. Їх ініціював місцевий обласний історичний музей імені Тарновського. У роботах беруть участь науковці та студенти.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли піч часів Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути