пʼятниця, 09 жовтня 2020 11:07

Тисячу людей засудили до розстрілу

Особлива трійка УНКВД Ленінградської області почала підписувати вироки в'язням Соловецького етапу 9 жовтня 1937 року. Протягом 5 діб чекісти засудили до розстрілу 1116 осіб.

Тоді тривав сталінський Великий терор. Знищувати людей вирішили в урочищі Сандармох на півночі Карелії. У розстрільних списках опинилися політики, військові, вчені, письменники, митці, священники та заможні селяни – люди, які не сприймали радянської дійсності, за що отримали тавро "ворогів держави і народу".

Амністувати їх не бажали – боялися, що викриватимуть систему та підбурюватимуть суспільство на "контрреволюцію". Не бажали й залишати їх у таборах і тюрмах, адже ті постійно наповнювали новими "ворогами".

Деякі історики припускали, що Сталін готувався до війни із Заходом чи Фінляндією, тому так званою чисткою суспільства від неблагонадійних хотів убезпечити тил.

Автор: uapress.info
  Розстрілювали в'язнів капітан НКВД Михайло Матвєєв, його помічник Алафер та конвоїри
Розстрілювали в'язнів капітан НКВД Михайло Матвєєв, його помічник Алафер та конвоїри

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідникові сталінських репресій збільшили вирок

За доповненим списком дослідника Сергія Шевченка, вирок призначили 287 українцям. 9 жовтня до розстрілу засудили поетів Миколу Зерова, Валер'яна Підмогильного, Марка Вороного, істориків Сергія Грушевського та Матвія Яворського, режисера Казимира Дудкевича, письменників Григорія Епіка, Антона Крушельницького, драматурга Миколу Куліша, театрального діяча та режисера Леся Курбаса, міністра закордонних справ УНР Володимира Чехівського.

У списках також було багато українських євреїв, представників ліквідованих більшовиками політичних партій, колишніх військових армії УНР та Української галицької армії. Опинився в ньому і пробільшовицький військовий зрадник - отаман Омелян Волох.

Вироки виконували з 27 жовтня до 4 листопада. Загалом у Сандармосі знищили понад 9 тис. людей.

Постанова політбюро СРСР "Про антирадянські елементи" набула чинності 5 серпня 1937 року. У країні розпочався Великий терор, обґрунтований наркомом НКВС Миколою Єжовим і підтриманий Йосипом Сталіним.

Він передбачав "чистку" суспільства від верств і громадян, які "заважали побудові комунізму". До таких потрапили "куркулі", "бандити", "контрреволюціонери", "троцькісти", "шкідники", духовенство і "буржуазні націоналісти" - переважно інтеліґенція.

Знищення неугодних проводили надзвичайні трійки НКВД, які поєднували в собі слідство, обвинувачення, суд і виконавця вироків. Долі людей вирішували за 10 діб.

Зараз ви читаєте новину «Тисячу людей засудили до розстрілу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути