пʼятниця, 15 грудня 2023 05:31

Тіло вождя ледь помістилося в труну

Тіло вождя ледь помістилося в труну
Сидячий Бик очолював племена індіанців, що протистояли переселенню в резервації. Фото: Бібліотека Конгресу Сполучених Штатів

У штаті Південна Дакота від кулі солдатів 15 грудня 1890-го загинув вождь племені сіу Сидячий Бик. Він очолював племена індіанців, що протистояли переселенню в резервації.

У 1868 році уряд США підписав Ламарійський мирний договір. Південна Дакота стала індіанською власністю. Коли в горах Блек-Хілс знайшли поклади золота - почалось вторгнення золотошукачів. Частина індійських племен оселилися у Монтані. Уряд наказав індіанцям повернутись. Індійські вожді Несамовитий Кінь і Сидячий Бик закликали племена сіу і шаєна дати відсіч американцям.

Під час Війни за Чорні Пагорби війська індіанців розбили кавалерію генерала Джорджа Кастера. Це одна із найзначніших перемог індіанців у війні за свою територію. Армія США почала справжнє полювання на "зрадників-індіанців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорога сліз забрала життя тисяч людей

Протягом двох наступних років більшість індіанців були загнані в резервації або вбиті. Група Сидячого Бика відступила в Канаду. Сидячого Бика ув'язнено у Форт-Ренделі. Після звільнення в 1885 році, він деякий час виступав у шоу Буффало Білла "Дикий Захід". Він отримував пристойну на ті часи суму - по $50 в тиждень. Зароблений ним невеликий статок він частково роздав убогим і бездомним.

Американська влада вирішила заарештувати найбільш нелояльних вождів. Сидячий Бик убитий при спробі арешту лейтенантом Бича Голова і сержантом Червоним Томагавком двома пострілами. Похорони відбувалися в таємниці, за труною йшли лише трунар і військовий лікар. Двометрове тіло вождя ледь помістилося в труну.

Президент США Ендрю Джексон 28 травня 1830-го підписав Акт про виселення індіанців. Він дозволяв вигнання корінних жителів з їхніх земель і відмовляв їм у всіх цивільних правах і свободах на території на схід від річки Міссісіпі.

Зараз ви читаєте новину «Тіло вождя ледь помістилося в труну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути