четвер, 28 травня 2020 08:21

Дорога сліз забрала життя тисяч людей

Дорога сліз забрала життя тисяч людей
Антисанітарія, голод, хвороби під час Дороги сліз забрали безліч життів: від 2500 до 6 тис. осіб. Меморал "Дорога сліз". Фото: Yolu'nda Cherokeeler'in

Президент США Ендрю Джексон 28 травня 1830-го підписав Акт про виселення індіанців. Він дозволяв вигнання корінних жителів з їхніх земель і відмовляв їм у всіх цивільних правах і свободах на території на схід від річки Міссісіпі.

Племена черокі, чикасо, чокто, крики та семіноли жили на південному сході США. Президент Ендрю Джексон був прихильником виселення індіанців, хотів віддати їхні землі білим колоністам. За його сприяння було ухвалено закон про виселення індіанців. Цей шлях називали Дорогою сліз.

Дорога пролягала через кілька штатів. Кожне з п'яти племен переселяли на територію, яку зараз займає штат Оклахома. Першими рушили чокто.

1837 року були депортовані чикасо. За ними - черокі. Антисанітарія, голод та хвороби забрали безліч життів. Точних даних немає, але цифри коливаються від 2,5 до 6 тис. людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індіанці продали уряду землі за безцінь

Разом з індіанцями на нові території вирушило багато афроамериканців. Чикасо заснували великі ферми, на яких вони використовували працю рабів.

9 травня 1832 року 15 вождів індіанців племен семінолів продали уряду США свої землі в штаті Флорида і перейшли на територію за річку Міссісіпі.

Починаючи з 1810 року американці окупували й анексували частину Західної Флориди.

1817-го за наказом Ендрю Джексона до Флориди вторглися американські війська. Той інцидент став відомим під назвою Першої Семінольської війни.

Зараз ви читаєте новину «Дорога сліз забрала життя тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути