неділя, 27 серпня 2017 15:00

"Ті, хто не бачать неба" - цікаві факти про шахтарську роботу

"Ті, хто не бачать неба" - цікаві факти про шахтарську роботу
Сьогодні шахтарі святкують своє професійне свято / фото: dwphoto.com.au

26 серпня в Україні святкують професійне свято день шахтаря.

Свято з'явилось з часів стахановського руху, хоча перші шахтарі були ще у древній Греції. Святкується в сотанню неділю серпня.

Gazeta.ua зібрала цікаві факти про дану професію.

Канарки

Кожна зміна у шахтах 18-19 ст несла з собою клітку з канарками Пташки чутливі дуже чутливі до газів, в тому числі метану та чадного газу, і гинуть навіть від незначної домішки його в повітрі. Пташки постійно цвірінькали, що було звуковою сигналізацією: поки чувся спів, можна було працювати спокійно. Крім цього в шахті жили коні, які тягали вагонетки та щурі.

Табакотруси

В обов'язки табакотруса входило перевіряти кишені шахтарів перед спуском в шахту на предмет тютюну і сірників. Через вибухонебезпечний газ метан, будь який відкритий вогонь в копальнях заборонений. Гірника, за те що забув викласти ці предмети могли вигнати з шахти, а в СРСР, щей посадити у в'язницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На підземних роботах жінки становили 43%

Ручна робота

Вугілля добували за допомогою кирки. До кінця XIX століття почали використовувати динаміт, а вже після відбійні молотки. Великі шматки вугілля дробили кувалдами. Зараз все це замінили видобувні і прохідницькі комбайни.

Найстаріша шахта

Найдавніша діюча шахта знаходиться в Нідерландах. Вугілля в ній почали добувати в 1113 році. Ця шахта досі експлуатується, і до недавнього часу в ній здобували значну частину голландського вугілля.

Глибина

Найглибші шахти в світі є в Південній африканській республіці - "Тау-Тона", "Вітватерсранд", глибина яких більше 4,5 км. В Україні найглибшою копальнею є шахта "Гвардійська" в Кривому розі - 1635 м.

Трагедії на шахтах

18 листопада 2007 року на шахті імені Засядько в Донецьку від вибуху метану на глибині 1070 метрів загинув 101 чоловік, а під час рятувальних робіт - ще 5 рятувальників. Усього на цій копальні було сім вибухів. Забрали життя 272 людей. За роки незалежності в копальнях загинуло 900 гірників. Три аварії трапилися в копальні "Суходільська-Східна" в місті Суходільськ на Луганщині. Загинули 97 шахтарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шахтарі за Україну": в окупованому Донецьку з'явилася низка проукраїнських написів

Шахтарський торт

Складається тільки з шоколаду та горіхів. По суті, цей кулінарний вироб – одна велика шоколадка, яка досить довго зберігається і часто використовується як подарунок з Донбасу. Раніше Шахтарські торти виробляла фабрика АВК в Луганську. У компанії говорять, що з літа 2014 року призупинили роботу. Зараз знайти в Києві торт складно і тільки під замовлення у приватних кондитерів.

Скільки їх в Україні?

Станом на 2017 рік Україна контролює 35 шахт, з них повноцінно працюють – 24. На шахтах зараз працюють близько 51 тис. осіб. З них 12 тис. працюють на шахтах західної України. На початок 2014 року в Україні працювало 150 шахт, з них 90 – державні, інші – приватизовані.

Професійні хвороби

Через постійну роботу в замкнутому просторі, у шахтарів розвиваються хвороби легень - пневмоконіози, хронічні і пилові бронхіти, силікози. За даними деяких лікарів, в легенях гірники носять до 1 кг вугільного пилу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забастовка під землею: шахтарі вимагають зарплату

2 березня о 12:46 на ­одній з ділянок копальні Степова, що під Червоноградом, Львівська обл, на глибині 550 м стався вибух метану. Обрушилася гірська порода. На аварійній ділянці працювали 34 шахтаря. Восьмеро загинули: Микола Бєлоусов, Іван Бігун, Олександр Клак, Тарас Коліда, Володимир Лозинський, Ярослав Мелешко, Василь Михнич і Тарас Старошельський. Постраждалі отримали опіки.

Зараз ви читаєте новину «"Ті, хто не бачать неба" - цікаві факти про шахтарську роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути