Ексклюзиви
вівторок, 08 серпня 2017 16:26

Зарплати шахтарів витрачають на закупівлі наддорогого вугілля марки Г - депутат

В останній момент Держказначейство перерахувало кошти для виплати заборгованості по зарплаті західноукраїнським гірникам. 7 серпня о 18:00 мала відбутися акція протесту шахтарів державного підприємства "Львіввугілля", викликана заборгованістю по заробітній платі. Організатори планували перекрити міжнародну автомобільну дорогу Львів - Рава-Руська в районі с. Воля-Висоцька. О 18:00 шахтарі, лідери та активісти Незалежної профспілки гірників України вийшли на акцію, але після отримання звісток про нарахування зарплат відклали її.

  Українські шахтарі змушені акціями протесту вибивати собі гроші на зарплату, а уряд вирішує купувати в США тверде паливо, якого достатньо в Україні
Українські шахтарі змушені акціями протесту вибивати собі гроші на зарплату, а уряд вирішує купувати в США тверде паливо, якого достатньо в Україні

Державний вуглевидобувний комплекс залишається хронічно недофінансованим. Напередодні акції голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець жорстко розкритикував плани Кабінету міністрів імпортувати з США не тільки антрацит, але і 500 тис. тонн вугілля газової групи, яке видобувають українські державні шахти.

"У той час, коли українські шахтарі змушені акціями протесту вибивати собі гроші на зарплату, уряд вирішує купувати в США тверде паливо, якого достатньо в Україні. Замість того, щоб розвивати вітчизняну вугільну галузь, українська влада фактично інвестує американську, купуючи там вугілля марки Г майже на 1000 грн дорожче.

Замість того, щоб вкласти 500 млн грн у вітчизняну вугільну галузь, уряд вирішив заплатити закордонним шахтарям (1000 грн х 500 000 т). При цьому видобуток українського твердого палива штучно стримується. Оскільки вугілля марки Г на відміну від антрацитового не може довго зберігатися і починає горіти, перетворюючись на попіл", - дивується він.

На думку Михайла Волинця, невиправданий імпорт газового вугілля з США призведе до занепаду вітчизняного вуглевидобутку і негативних соціальних наслідків. Раніше повідомляли про підписання контрактів на закупівлю в США вугілля марки А (антрацит), який не видобувається на контрольованих територіях України. ПАТ "Центренерго" уклало з XCOAL Energy & Resources (США) контракт про постачання 700 тисяч тонн вугілля антрацитної групи до кінця 2017 року.

Як повідомляли ЗМІ, ціна американського антрациту складе 113 доларів/тонна, що істотно перевищує ціну, за якою здійснюють імпорт інші компанії. 3 серпня на засіданні Енергетичного штабу під керівництвом віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона було вирішено дозволити ПАТ "Центренерго" крім антрациту закупити 500 000 тонн вугілля марки Г в Сполучених Штатах Америки.

Зараз ви читаєте новину «Зарплати шахтарів витрачають на закупівлі наддорогого вугілля марки Г - депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути