Ексклюзиви
середа, 07 квітня 2021 08:20

Терористи захопили Донецьк

Терористи захопили Донецьк
7 квітня 2014-го на трибуну облради у Донецьку піднявся кінолог Володимир Макович. Він зачитав "декларацію про державну незалежність ДНР" Фото: korrespondent.net

У захопленій Донецькій обласній раді 7 квітня 2014-го терористи проголосили створення Донецької народної республіки. Почали підготовку до "референдуму" про незалежність республіки.

За день до цього близько 2 тис. проросійських мітингувальників зібралися на пл. Леніна у Донецьку. Після закінчення мітингу захопили Донецьку ОДА. Після захоплення вивісили прапори Росії та ДНР, оприлюднили резолюцію. Вимагали негайно скликати позачергову сесію Донецької обласної ради й прийняти рішення про референдум щодо входження до складу Росії.

Бойовики поставили барикади по всьому периметру. Намагалися копіювати учасників Революції Гідності: наносили автомобільних шин та приготували "коктейлі Молотова", розібрали тротуарну плитку. У приміщення ОДА можна було зайти безперешкодно.

"Парламент" із бойовиків і випадкових доннеччан ухвалив рішення про входження новоствореної республіки до складу Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центр Маріуполя викотять танки

Проросійські активісти з трибуни звернулися до президента Росії Володимиру Путіна з проханням ввести миротворчий контингент Російської Федерації. Говорили про репресії, утиски та залякування з боку нової влади, яка прийшла на зміну Віктору Януковичу

У прокуратурі проти бойовиків почали розслідування. Їх дії назвали масовими заворушеннями, мета яких - захопити державну владу й насильно змінити конституційний устрій. Виконуючий обов'язки Президента України Олександр Турчинов терміново записав звернення: "Проти тих, хто взяв у руки зброю, будуть проводитися антитерористичні заходи", - сказав він.

ДНР досі залишається невизнаною усіма державами світу, окрім Південної Осетії та самопроголошеної Луганської народної республіки. Російська Федерація на офіційному рівні не визнала "республіку".

13 червня 2014 року Маріуполь звільнили від російських бойовиків-загарбників. Протистояння із терористами тривало тут із 6 травня. 13 квітня 2014 року, після проголошення терористичної ДНР у Донецьку, бойовики захопили будівлю міської ради. На даху вивісили прапор терористичної організації.

Зараз ви читаєте новину «Терористи захопили Донецьк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути