середа, 17 лютого 2021 08:22

Температура -50°С і записка з номером телефону повії - здійснили перше зимове сходження на гору

Температура -50°С і записка з номером телефону повії - здійснили перше зимове сходження на гору
Кшиштоф Вєліцкі та Лешек Ціхи відпочивають після експедиції на Еверест. Фото: Wydawnictwo Sport i Turystyka

Польські альпіністи 17 лютого 1980-го вперше зійшли на найвищу вершину світу Еверест у зимову пору. Температура на піку була -50°С.

Першими на гору піднялись 1953-го новозеландець Едмунд Персиваль Хілларі і непалець Тенцинг Норгей. З тих пір висотний альпінізм переключився на підйоми на гору взимку. Поляки Кшиштоф Вєліцкі та Лешек Ціхи увійшли до складу першої зимової експедиції на Еверест під керівництвом Анджея Завади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкільний вчитель та студент загинули на вершині Евереста

Підіймались південно-східним гребенем. Зробили це в останній день, коли місцева влада дозволяла сходити на вершину. На горі поляки знайшли записку, яку залишив Рей Джинет. Він 1979-го загинув під час спуску. Зміст такий: "Якщо хочете розважитися, зателефонуйте Пат Рукер 274-2602 Анкоридж, штат Аляска, США". Це був телефон повії.

Поляки на горі лишили розарій і дерев'яний хрестик, освячений Папою Римським. Керівник експедиції надіслав телеграму з інформацією про досягнення вершини. Папа першим відправив лист-привітання.

З табору на висоті 8120 м британський шкільний вчитель Джордж Меллорі та студент Оксфорду Ендрю Ірвін 8 червня 1924 року почали сходження на вершину гори Еверест в Гімалаях. Тоді їх бачили востаннє. Тіло Міллера знайшли через 75 років у мерзлоті біля вершини.

Зараз ви читаєте новину «Температура -50°С і записка з номером телефону повії - здійснили перше зимове сходження на гору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути