понеділок, 08 червня 2020 08:20

Шкільний вчитель та студент загинули на вершині Евереста

Шкільний вчитель та студент загинули на вершині  Евереста
Остання фотографія, на якій зображені Джордже Маллорі (ліворуч) і Ендрю Ірвін (справа). Фото: Secrets Of The Ice

З табору на висоті 8120 м британський шкільний вчитель Джордж Меллорі та студент Оксфорду Ендрю Ірвін 8 червня 1924 року почали сходження на вершину гори Еверест в Гімалаях. Тоді їх бачили востаннє. Тіло Міллера знайшли через 75 років у мерзлоті біля вершини.

У Британському королівському географічному товаристві організували Комітету гори Еверест. До третьої експедиції входять 12 осіб. Серед них Джордж Меллорі та Ендрю Ірвін. Другого беруть за технічні навички і досвід удосконалення кисневих приладів. Наприкінці березня 1924-го експедиція вирушила з тибетського села Чоми. Дорогою зайшли до монастиря Ронгбук і отримали благословення від тамтешнього лами. На висоті 7000 м розбили табір. Домовилися підніматися на вершину парами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки

Першими йшли Джордж Меллорі і Джеффі Брюс. Без кисневих балонів поодолали 700 м і знесилені повертаються. Наступного дня Едвард Нортон і Говард Сомервелл піднялися на висоту 8570 м. Не доходять до вершини близько 300 м. Змушені спуститися через негоду. Наступну пару – Джорджа Меллорі та Ендрю Ірвіна – востаннє бачив кінооператор і геолог Ноель Оделл.

Через погану погоду альпіністів не шукали. За три дні учасники експедиції взагалі залишили табір. Зниклих Меллорі та Ірвіна у Великій Британії називали національними героями. Похоронну службу правили у Кафедральному соборі Святого Павла в Лондоні. У ній взяли участь прем'єр-міністр Рамсей Макдональд і король Георг V із родиною.

Перше успішне сходження на Еверест здійснили 1953 року тибетець Тенцинг Норгей і новозеландець Едмунд Гілларі. 1999-го американські альпіністи знаходять замерзле тіло Меллорі на висоті 8159 м. На його голові – велика рана, щоки скльовані птахами, у кишенях – киснева маска й окуляри. Тіла Ірвіна не виявили. Вважають, він упав в ущелину.

Зараз ви читаєте новину «Шкільний вчитель та студент загинули на вершині Евереста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути