четвер, 30 травня 2019 13:37

Такого похорону ще не бачили

Головного отамана армії УНР Симона Петлюру поховали на цвинтарі Монпарнас у Парижі 30 травня 1926-го.

Цвинтар вважається найпрестижнішим у столиці Франції. Там поховані президент Франції Поль Дешанель, письменники Гі де Мопассан і Жан-Поль Сартр, поет Шарль П'єр Бодлер.

На поховання до Парижу приїхали лідери української еміграції Андрій Лівицкий, Валентин Садовський, генерал Володимир Сальський і делегати українських громад у країнах Європи та Америки. Був присутній військовий аташе Франтішек Клеберг, що представляв польського лідера Юзефа Пілсудського. Прибули посланці французького і чеського урядів.

"Факт смерті Петлюри справив у лавах пілсудчиків велике враження. Пілсудський висловив співчуття через свого ад'ютанта Андрію Левицькому, в якому говорить, що "Польща не забуде допомоги українського народу, отриманої в критичний для неї момент", - йшлося у донесенні агентів СРСР.

Автор: УІНП
  Похорон Симона Петлюри у Парижі
Похорон Симона Петлюри у Парижі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цар і гетьман тримали в тюрмі, а більшовики - розстріляли. 140 років тому народився Симон Петлюра

"З часів 1917-1918-х не було ще події, яка б так незвичайно схвилювала все українство. Люди страшенно оплакували й оплакують Петлюру, який втілював у собі ідею української державності та боротьби за неї. І на другий же день після вбивства сталося щось небачене серед еміграції. Всі об'єдналися. До нас прийшли і шаповалівці, і галичани. Утворено в Чехословатчині Комітет із вшанування пам'яті й обороні чести Симона Петлюри! До нього приєдналися 103 організації. У Парижі ми лічили 200-300 свідомих українців, але на похорон прийшло кілька тисяч. І якби ви бачили, з якою побожністю схилялися вони перед труною. З усіх кінців світу телеграфично замовлено було вінки з чудесних квітів жовто-блакитних, було багато французів, кавказців, поляків. На цвинтарі промов не було, заспівали тільки "Заповіт", який справив серед цих обставин колосальне вражіння. Мої приятелі, старі французи – письменники і політики говорили, що такого похорону вони ще не бачили і що навіть похорон Віктора Гюго справляв менш зворушуюче вражіння, ніж ці щирі, величні та мовчазні проводи", - писав у листі до Лідії Шишманової дипломат Олександр Шульгін.

Головного отамана військ УНР Симона Петлюру вбив 25 травня 1926-го агент НКВС Самуїл Шварцбард. Поховали його на кладовищі Монпарнас у Парижі.

До річниці його смерті Gazeta.ua підготувала 5 спогадів сучасників про Симона Петлюру.

"Петлюра був надзвичайно енергійний, відданий ідеї ентузіаст із великою вірою в українську справу. Він умів захоплювати своїм запалом інших, умів вести за собою маси, кликати їх до тяжкої боротьби й жертв", - казав керівник уряду Директорії Ісаак Мазепа.

Зараз ви читаєте новину «Такого похорону ще не бачили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути