понеділок, 16 листопада 2020 15:38

Свідчила в суді проти нацистів. У мережу виклали розповідь жінки, яка вижила в Бабином Яру

Свідчила в суді проти нацистів. У мережу виклали розповідь жінки, яка вижила в Бабином Яру
У відео розповіли історію Діни Пронічевої. Фото: "Громадське"

Опублікували епізод із документального проєкту "Бабин Яр. Контекст" присвячений акторці єврейського походження Діні Пронічевій. Вона стала одним із головних свідків обвинувачення на Київському процесі над нацистськими воєнними злочинцями в січні 1946 року.

Нацисти арештували Пронічеву, але їй вдалося переконати німців у тому, що вона не єврейка. Показала документи з прізвищем без зазначення національності. Вона була змушена чекати до вечора в яру. Тоді стала свідком розстрілів, повідомляє НВ.

"Я бачила на власні очі, як роздягали, били, люди істерично сміялися, вочевидь божеволіли, ставали за кілька хвилин сивими. Малюків виривали в матерів і кидали вгору через якусь піщану стіну, усіх голих шикували по дві-три людини і вели на якесь узвишшя до піщаної стіни, в якій були прорізи. Туди люди входили і не поверталися. З протилежного боку їх розстрілювали з кулеметів, люди падали вниз у глибоку прірву", - згадувала Пронічева.

Надвечір наказали розстріляти й тих, хто випадково потрапив до Бабиного Яру. Діні Пронічевій вдалося впасти на тіла розстріляних і вдати з себе мертву. Один нацист наступив ногою на груди й руку Діні, але вона не показувала ознак життя. Вночі вона вибралася з братської могили.

Жінку кілька разів заарештовували. Їй вдавалося тікати. Після Другої світової війни Діна Пронічева продовжила працювати в Київському ляльковому театрі. Брала участь у неофіційних зборах у Бабиному Яру на вшанування жертв нацистського терору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедію Бабиного Яру покажуть за допомогою віртуальної реальності

Після війни у СРСР прагнули покарати нацистських воєнних злочинців. Сталінський режим також хотів направити ненависть людей на підсудних і таким чином знівелювати звинувачення на свою адресу.

17-28 січня 1946 року у Києві пройшов судовий процес над нацистами. До смертної кари через повішення тоді засудили 12 осіб. Засуджених стратили о 17:00 29 січня 1946 року на площі Калініна, зараз майдан Незалежності.

Документальний проєкт режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст" виходитиме онлайн. Складається з 20-25 епізодів, змонтованих з архівних матеріалів 1941-1966 років.

Зараз ви читаєте новину «Свідчила в суді проти нацистів. У мережу виклали розповідь жінки, яка вижила в Бабином Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути