Ексклюзиви
вівторок, 03 листопада 2020 07:31

Документальний серіал Сергія Лозниці про Бабин Яр вийде онлайн

Документальний серіал Сергія Лозниці про Бабин Яр вийде онлайн
Документальний фільм Сергія Лозниці складається з 20−25 короткометражних епізодів. У майбутньому стануть основою повнометражної стрічки "Бабин Яр. Контекст". Фото: mind.ua

Документальний проєкт режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст" виходитиме онлайн. Складається з 20-25 епізодів, змонтованих з архівних матеріалів 1941-1966 років.

Під час окупації 1941–1943 років в урочищі Бабин Яр нацисти знищували євреїв, ромів, членів Організації українських націоналістів, комуністів, полонених, пацієнтів психіатричної лікарні. Розстріляли майже 100 тис. людей.

"8 років тому я почав збирати матеріал для сценарію ігрового фільму про трагедію у Бабиному Яру, - каже Сергій Лозниця. - Я вивчав Бундесархів в Берліні та РДАКФД в Красногорську. В останньому знайшов свідчення української актриси Діни Пронічевої. Її виступ у суді увійшов в 17-хвилинний кіножурнал "Київський процес" 1946-го. Я зібрав його включно із фрагментами, які не були використані в журналі з цензурних міркувань. Наприклад, жодного разу не звучить слово "єврей". Хоча усі свідки говорили саме про євреїв, не замінюючи це слово евфемізмом "радянські люди".

У грудні 2019-го Держкіно виділило 49,3 мільйона гривень на виробництво фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр". Це 32 % від загального бюджету. Стрічка мала бути копродукцією України та Німеччини.

"Влітку 2020-го мали розпочати зйомки. Навесні стало зрозуміло, що фільм такого масштабу і складності створити не вдасться. В той же час Ілля Хржановський запропонував мені зробити інсталяцію для музею Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". Виникла ідея зробити серію коротких епізодів з архівного матеріалу. Щомісяця публікуватимемо по два коротких фільми. Через рік повинна вийти повнометражна документальна картина під тією ж назвою – "Бабин Яр. Контекст".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедію Бабиного Яру покажуть за допомогою віртуальної реальності

Не отримала держфінансування історична драма "Неймовірна" про поетесу Олену Телігу. Була членом Організації українських націоналістів. Видавала українську пресу та книжки під час Другої світової. Нацисти її розстріляли в Бабиному Яру 1942-го.

Зараз ви читаєте новину «Документальний серіал Сергія Лозниці про Бабин Яр вийде онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі