пʼятниця, 25 липня 2014 16:20

Суд звинуватив куртизанку Мата Харі за шпигунство під час Першої світової

97 років тому цього дня відбувся суд над Мата Харі.

Автор: uk.wikipedia.org
  Мата Харі
Мата Харі

25 липня 1917 року французьким судом голландська танцівниця Мата Харі за звинуваченням у шпигунстві на користь Німеччини засуджена до смертної кари.

Маргарета Гертруда Целле народилась в 1876 році в сім'ї заможного голандського бізнесмена. В 1895 році вона вийшла заміж за британського колоніального офіцера Маклеода, з котрим 5 років прожила на індонезійських островах Ява і Суматра, допоки пара не розлучилась.

В Індонезії Маргаретта протягом багатьох місяців вивчала традиційні індонезійські танці.

Залишившись після розводу без засобів до існування, в 1905 році вона переїхала на заробітки в Париж, де стала виступати спочатку як циркова наїзниця, а згодом як виконавиця екзотичних індійських танців.

З часом прийшов успіх, і з 1906 року Маргарета почала проводити турне по всій Європі і вигадала легенду про своє народження в закинутому індійському храмі, монахиня котрого навчила її мистецтву танцю і дала їй ім'я "Мата Харі", що в перекладі означає "Око ранкової зорі".

На початку XX століття, в період гострого інтересу до Сходу, балету і еротики, Мата Харі збирала повні зали публіки в усіх країнах, де виступала, - від Росії до США - головним чином завдяки тому, що з'являлась на сцені майже голою.

Автор: uk.wikipedia.org
 

Вона також прославилась своїми численними романами і з початком Першої Світової війни серед її коханців почали з'являтись високопоставлені французькі та німецькі офіцери.

В 1916 році французька контррозвідка запідозрила Мата Харі у шпигунській діяльності.

Суд над Мата Харі був закритим - їй інкримінувалася передача противнику відомостей, що призвело до загибелі кількох дивізій солдат. Суд виніс їй смертний вирок, котрий було виконано 15 жовтня 1917 року на військовому полігоні в Венсене на околиці Парижа.

Після страти офіцер для вірності зробив їй ще один постріл з револьвера в потилицю Мата Харі. Її тіло було передано в анатомічний театр, а голова була забальзамована і віддана в Музей анатомії в Парижі, звідки зникла в 1954 році.

Зараз ви читаєте новину «Суд звинуватив куртизанку Мата Харі за шпигунство під час Першої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути