вівторок, 26 січня 2021 08:20

Стюардеса вижила після падіння літака

Стюардеса вижила після падіння літака
Вулович стала національною героїнею. Їй присвячували пісні і запрошували на телевізійні шоу. Фото: newizv.ru

Стюардеса Весна Вулович з Югославії залишилася живою після падіння літака 26 січня 1972-го. Увійшла до Книги рекордів Гіннесса і стала світовою знаменитістю.

Авіалайнер McDonnell Douglas DC-9-32 авіакомпанії Yugoslav Airlines прямував за маршрутом з Копенгагена в Белград. Коли літак пролітав над німецьким Херсдорфом, він зник з радарів. Він вибухнув в повітрі. Бомбу на борт пронесли хорватські націоналісти - усташі. Уламки впали поряд з селом Сербська Кам'яниця в Чехословаччині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виживші в авіакатастрофі два місяці їли тіла загиблих

Всі 29 пасажирів і членів екіпажу загинули. Вціліла лише 22-річна стюардеса Весна Вулович. Впавши на землю з висоти 10 160 м, вона дивом залишилася в живих. Її затиснуло в хвості літака, між трупами і частинами багажу. Вона отримала численні переломи і травми, на кілька днів впала в кому. Удар пом'якшили соснові гілки і товстий шар снігу.

Місцеві жителі виявилися на місці падіння уламків літака раніше рятувальників. Вони розбирали фрагменти і намагалися знайти тих, що вижили. Селянин Бруно Хонка найшов Весну, надав їй першу допомогу. Перше, що вона попросила, повернувшись до тями - покурити.

Ім'ям Весна називали дівчаток, вважали, що воно приносило. Жінка продовжувала працювати в югославських авіалініях.

23 грудня 1972 року 16 виживших пасажирів в авіакатастрофі літака рейсу 571 Air Force в Андах врятували. Вони провели 72 дні у 40-градусний мороз в горах на висоті близько 4 км. Щоб вижити - їли тіла загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Стюардеса вижила після падіння літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути