понеділок, 10 червня 2013 18:56

Створення єврейських комун в Україні завершилося Великим терором

Про книгу Михайла Міцеля "Остання глава": Агро-Джойнт у роки Великого терору" розповів у передачі "Історична правда" Вахтанг Кіпіані.

Крізь діяльність американської асоціації допомоги - "Джойнту" - подана історія єврейських сільськогосподарських общин.

Агро-Джойнт - єврейська благодійна організація, спеціально створена п. "Джойнтом" (Американським комітетом з розподілу фондів допомоги євреям, що постраждали від війни) для надання фінансової та технічної допомоги в реалізації проекту єврейської землеробської колонізації в СРСР.

"Це спроба американського єврейства профінансувати побудову сільськогосподарських комун на півдні України, - сказав Кіпіані. - Це була спроба зробити з єврейських міщан єврейських колгоспників. Книга розповідає про те, що відбулося з тими, хто намагався посадити єврейських селян на землю".

Всі ініціативи закінчилися розгромом комун і Великим терором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині зняли фільм, в якому нацисти рятують єврейську дівчинку від українців

Михайло Міцель розповів про початки діяльності західних єврейських організацій:

"Сталось так, що перший радянський голод 1921-22 років увійшов в історію як голод у Поволжі. 18 губерній тоді страждали і радянський уряд зрозумів, що потрібно звертатися за допомогою до Заходу. А вже на початку осені 1921-го була підписана угода між урядом СРСР і АРА (American Relieve Administration) - Американською організацією допомоги. Згідно з угодою "Джойнт" розпочинав свою роботу у травні 1922 року".

За наполяганням американської сторони, ця допомога була позаетнічною і призначалася голодуючим, незалежно від їхньої національності.

"У вересні 1922 року "Джойнт" одночасно годував на терені радянської України 2 мільйони осіб - мільйон дітей і мільйон дорослих. А ситуація в 30-х роках була цілком відмінною, це був період розвитку високого сталінізму. Держава у особі диктатора не вважала  за потрібне звертатися до закордонної допомоги. Хоча керівництво "Джойнту" в особі директора Йозефа Розена знало про те, що відбувається у єврейських сільськогосподарських колоніях", - розповів автор.

Свою книгу він називає меморіалом усім тим, хто постраждав від терору через створення єврейських общин.

Зараз ви читаєте новину «Створення єврейських комун в Україні завершилося Великим терором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути