вівторок, 20 квітня 2021 08:20

Студентів розігнали танками

Студентів розігнали танками
1989-го на площі Тяньаньмень у Пекіні зібралися близько мільйона студентів. Фото: Time

У Китаї студентам-демонстрантам 20 квітня 1989-го влада наказала очистити площу у Пекіні. У світі подію називають "Різанина на площі Тяньаньмень".

15 квітня 1989-го на площі Тяньаньмень біля пам'ятника Народним Героям зібралися студенти. Хочтіли оплакати прихильного до молоді політика Ху Яобана. Помер від серцевого нападу напередодні. Зібрання перетворилося у протест проти влади мільйона студентів. Два місяці майже мільйон студентів жили в наметовому містечку на площі. Їм допомагали із їжею та речима місцеві.

Уряд на чолі з Деном Сяопіном визнали демонстрації незаконними і оголосили воєнний стан. 4 червня озброєні військові та поліція за підтримки танків, бойових машин, піхоти і бронетранспортерів почали давити і проганяти студентів. По людях стріляли з кулеметів, танкових гармат. Застосовували сльозогінний газ, били дубинками і стріляли на ураження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демонстрантів добивали саперними лопатками

"На світанку на очищену від натовпу площу виїхали кілька танків: вони давили студентські намети. Не всі вони були порожні, – писала наступного дня радянська газета "Правда". – Тисячі людей загинули за свободу на площі Тяньаньмень, десятки тисяч поранених заповнили пекінські лікарні, що відмовлялися приймати людей із легкими травмами".

За офіційними даними, постраждало 3 тис. студентів, 200 – убито. Після придушення протестів уряд арештував тисячі прихильників протестів. У китайських підручниках інформації про події на площі немає.

Китай оголосив про закінчення "політики однієї дитини" 30 жовтня 2015-го. Обмеження з народження дітей діяло з кінця 1970-х років. Фахівці підрахували, що запобігло появі 400 млн людей.

Зараз ви читаєте новину «Студентів розігнали танками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути