четвер, 12 березня 2020 12:42

Студенти стали на захист зацькованого владою викладача

Студенти стали на захист зацькованого владою викладача
Матвій Шестопал вважав русифікацію тяжким державним злочином проти всіх українців. Фото: wikipedia

Студенти Київського університету імені Тараса Шевченка 12 березня 1965-го підтримали викладача факультету журналістики Матвія Шестопала. Чоловіка звинуватили в українському буржуазному націоналізмі та позбавили посади.

Виступав проти русифікації навчальних предметів та призначення в університет непрофесійних викладачів. На одному з вечорів пам'яті українського поета Василя Еллана-Блакитного наголосив, що той любив свій народ та шанував інші, яким і повинен бути справжній комуніст. Казав: "На жаль, серед нас є чимало українців, національна свідомість яких перебуває на рівні клопа". У КДБ вирішили, що його лекції формують в учнях "дисидентську свідомість", що і стало причиною партійної реакції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студентам дали по 2 роки тюрми за прапор

Листа на захист викладача підписали 67 з 125 студентів стаціонару. Згодом їх підтримали столичні журналісти, які надіслали до ЦК КПУ власну заяву:

"Ми, колишні випускники факультету журналістики, дізналися, що партійний комітет університету поставив питання про звільнення з роботи доцента Шестопала. Всі ми знаємо його як принципового комуніста, чесну і чуйну людину, що особливо необхідні людям, які кують журналістські кадри. Ідуть роки, а нас досі запалюють принциповість, чесність, громадянська мужність і глибокий розум нашого колишнього викладача і старшого друга-комуніста".

Наступного дня студенти припинили навчання та розпочали масові протести в університеті. Інформацію про заворушення передало радіо "Свобода". Тоді у КДБ взялися за бунтівників та примусом змусили більшість познімати свої підписи. Тих, хто не погодився, відрахували за "негідну" поведінку. Журналістів виключили з партії та викликали до парткомів. Тиск витримали лише декілька з них.

Позбавили партійного квитка і Шестопала. Дозволили викладати іноземцям в Інституті народного господарства в Києві.

Комуністична система оголосила війну українським дисидентам 1965-го. Арештовували всіх "неблагонадійних". Під час так званого першого покосу за "антирадянську діяльність" позбавили волі понад 20 українських діячів. Майже всіх заслали до трудових таборів.

Зараз ви читаєте новину «Студенти стали на захист зацькованого владою викладача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути