четвер, 27 серпня 2020 17:20

Стоянку вікінгів виявили неподалік Стамбула

Стоянку вікінгів виявили неподалік Стамбула
Вікінги селились неподалік Константинополя у VIII - XI ст. Служили найманцями чи займалися торгівлею Фото: hurriyetdailynews.com

Археологи переконані, що знайшли квартал вікінгів у давньому місті Брутея за 20 км від сучасного Стамбула. Колись там розташовувалася гавань із виходом до Мармурового моря.

"Вікінги жили в Константинополі між VIII - XI століттями в різні періоди. Під час розкопок Брутеї ми виявили, що їхнє поселення - між IX - XI століттями", - сказав керівник археологічної групи Ченгюл Айдингюн, пише Hurriyet Daily News.

На думку вчених, вікінги прийшли до регіону як найманці чи торговці. Оскільки правителі Константинополя боялися, що ті можуть завоювати місто, то дозволяли їм входити групами по 35 людей вранці і виходити до заходу сонця. Вікінги могли селитися лише за межами міста, тому вирішили зупинитися в Брутеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували, хто поширював небезпечну хворобу 1,2 тис. років тому

Розселення іноземців у Брутеї підтверджували і давні тексти. Вікінги згадуються в них як найманці імператора Михайла VII Дуки (1071-1078 р.).

Під час пошукових робіт у цьому районі археологи знайшли хрест із сірої амбри - речовини, що утворюється у травному тракті кашалотів. Подібні носили лише в північній Європі. Також викопали намисто із зображенням морського змія Йормунганда. В міфах про вікінгів він був одним із символів короля Рагнара Лодброка.

У Норвегії внаслідок танення льодовиків виявили речі вікінгів. Вивчення льодовиків почали 2011 року в провінції Оппланд. Дослідники Ларс Пільо, Еспен Фінстад і Джеймс Барретт нещодавно опублікували результати в науковому часописі Antiquity.

Зараз ви читаєте новину «Стоянку вікінгів виявили неподалік Стамбула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути