пʼятниця, 02 серпня 2013 18:19

Сто років тому в "зоопарках людей" показували тубільців
8

Фото: Фото: archae.ru

У дальньому кутку Венсенського лісу в Парижі, є залишки того, що колись було громадської виставкою французького колоніалізму і називалося Людським зоопарком.

У 1907 році були побудовані шість різноманітних селищ виставки Jardin d'Agronomie Tropicale, які представляkb усі куточки французької колоніальної імперії в той час: Мадагаскар, Індокитай, Судан, Конго, Туніс і Марокко. У селі намагалися відтворити життя і культуру, як це було в оригінальному середовищі існування - імітували архітектуру, сільське господарство. І всі ці місця були населені людьми, привезеними до Парижа з далеких територій.

Цей "зоопарк" відвідало більше мільйона осіб з травня по жовтень 1907 року - моменту, коли він був закритий. Взагалі подібні виставки з живими людьми у вигляді експонатів по всьому світу з 1870 року по 1930 відвідало понад півтора мільярда осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купці ентузіастів вдалося обіграти величезну імперію - зворотний бік Валуєвського циркуляра

Сьогодні, Jardin d'Agronomie Tropicale зберігається за іржавими воротами, закинутий і руйнується, а рідкісні екзотичні плантації вже зовсім зникли. У 2006 році громадськості був наданий доступ до саду, але знайшлося мало охочих його відвідати.

В якості експонатів в людських зоопарках у Парижі, Лондоні та Берліні були залучені більше 35000 чоловіків, жінок і дітей. Цілі сім'ї, одягнені в національні костюми, були поміщені в копії етнічних сіл. Подібного роду експозиції були невід'ємною частиною великих міжнародних ярмарків і прищеплювали смак до екзотики і далеких подорожей.

Залишається невідомим як її живі експонати повернулися до себе додому. Багато жителів цих сіл були спокушені агентами і стали брати участь в циркових виставах, що відбувалися по усьому світу від Марселя до Нью-Йорка. Деякі врешті знайшли шлях додому, але багато хто став жертвами невідомих для них хвороб, таких як віспа і туберкульоз.

Останнім часом з'явилися відомості, що будівлю павільйону Індокитай буде переобладнано для роботи в якості невеликого музею та дослідницького центру.

Історія Сари з Південної Африки

20-річна дівчинка з Південної Африки відомі як Сара "Saartjie" Баартман зараз символізує епоху, яка породила популярність людських зоопарків. Вона була завербована у Кейптауні дилерамм, які займаються експонуванням людей, і відправлена ??до Лондона в 1810 році. Там мала взяти участь у виставці. Молода жінка була спокушене перспективою швидко розбагатіти.

В учасників-експонатів зазвичай шукали якісь екзотичні властивості, які повинні були або збігтися з європейськими ідеалами краси або чимось від них якісно відрізнятися. Про Сару відомо, що вона володіла опуклими сідницями і подовженими статевими губами. Її виставляли в клітці з мінімумом одягу, порушуючи будь-які норм пристойності, прийняті у той час.

Кілька років по тому вона переїхала до Парижа, де її почали вивчати антропологи, висували різноманітні расові теорії. Зрештою, Сара почала дуже пити і зайнялася проституцією. Коли вона померла у злиднях, скелет Сари, статеві органи і мозок були виставлені на огляд у Музеї людства в Парижі, де вони залишалися до 1974 року.

2002 роцку президент Нельсон Мандела офіційно попросив про репатріацію її останків на батьківщину. Через майже двісті років останки Сари Баартман змогли повернутися у Південну Африку.

Зараз ви читаєте новину «Сто років тому в "зоопарках людей" показували тубільців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути