вівторок, 29 жовтня 2013 15:44

Сон місцевого святого викликав "золоту лихоманку" в Індії

Автор: Фото: archae.ru
  Натовпи глядачів на місці археологічних розкопок фортеці Даундія Хера
Натовпи глядачів на місці археологічних розкопок фортеці Даундія Хера

В Індії вже тиждень тривають археологічні розкопки на місці, яке вказав місцевий святий Шобхан Саркар як сховище незліченних скарбів.

Колишній власник фортеці Даундія Хера  де нібито заховані тисячі тонн золота Раджа Рао Рам Сінгх Букс був страчений в 1857 році за участь у революції проти Британської імперії в Індії. Саме він прийшов у сні до святого і попрохав його витягти свої скарби.

Проте археологи заявили, що в першу чергу шукають не золото, а досліджують культурну спадщину, яка  знаходяться на території фортеці. На даний момент вони змогли розчистити ґрунт на глибину 1,5 метра і виявили середньовічні стіни, вогнище і кераміку.  Археологи в будь-якій точці світу не видобувають золото й скарби, і тут їх цікавить тільки культурна спадщина", - сказав з цього приводу керівник розкопок археолог Саєд Джамал Хасан.

У Уттар-Прадеш почалася справжня "золота лихоманка" - розкопки привабили величезну кількість жителів штату Уттар -Прадеш. З лопатами і ломами вони прийшли шукати скарби, а це змушує владу застосовувати підвищені заходи безпеки.

Після того як сни про скарби почали снитися ще й учням святого, поліція взяла під цілодобову охорону ще чотири храми в околицях столиці штату, місті Лакхнау. Місцями залягання ще одного золотого скарбу, зі слів учнів Шобхана Саркарома, є храм Адапмпур, на березі Гангу.

Археолог Саєд Джамал Хасан звернувся до місцевих жителів. "Ми не віримо у жодні сни, - заявив він в інтерв'ю лондонській газеті Daily Telegraph, - і ми не шукаємо ніякого золота. Багато свами і баб (святі у Індії) бачать такі сни. Тисячі людей прийшли до храму. Зараз він під надійною охороною поліції. Шукачі скарбів вже заподіяли серйозної шкоди історичним пам'яткам на березі Гангу, що належать до 6 століття до нашої ери. Ми просимо індійців не втрачати голову, не вірити чуткам і не руйнувати пам'ятники старовини".

Зараз ви читаєте новину «Сон місцевого святого викликав "золоту лихоманку" в Індії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути