Ексклюзиви
понеділок, 23 квітня 2018 08:21

Солдати називали перший танк "важкою похідною кухнею"

Солдати називали перший танк "важкою похідною кухнею"
Перевернутий танк A7V "Ельфріді" у бою при Віллер-Бретонне. Фото: Вікіпедія

23 квітня 1918 року відбувся перший в історії танковий бій під Віллер-Бретонне у Франції: три британські машини марки Mark IV проти трьох німецьких A7Vs.

Вперше машини були застосовані англійцями в 1916 році на річці Соммі. Німецьке командування спочатку концентрувалося не на розгортанні проектування власних танків, а на організації протитанкової оборони. Але до вересня 1918 року Німеччині вдалося випустити 20 танків. Але серйозного бойового значення вони не мали. Великі розміри робили його добре видимою мішенню для артилерії. За величезні розміри, неповороткість, моторошну спеку всередині та відчайдушно димлячі двигуни, німецькі солдати прозвали A7V "важкою похідною кухнею".

Під час війни у розпал німецького наступу на село Віллер-Бретонне англійські два кулеметні і один гарматний танк Mk.IV почали контратаку на противника. Коли танки наблизилися до села, назустріч їм виповзли німецькі танки А7V. Обидві сторони зіткнення не очікували, але танки вступили в найперший в історії танковий бій.

З трьох машин британців два танки були кулеметними, а екіпажі виснажились тривалим перебуванням у протигазах. Кулеметні танки, отримавши великі пошкодження, змушені були відійти у тил, а гарматний танк продовжив бій. Німецькі танки зупинилися, бій фактично вів один із них – він стріляв з місця гарматою і кулеметами. На відміну від німців, англійський танк постійно маневрував, здійснював постріли з ходу і з коротких зупинок. Після трьох влучень у А7V було пошкоджено масляний радіатор. Екіпаж зумів відвести його на невелику відстань й залишив танк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 800 робітників розбирали фортецю Бастилію протягом трьох років

Пішли назад і два інших німецьких танки, але англійський танк не зміг їх переслідувати. Снарядами, якими почала стріляти німецька артилерія, у нього розірвало гусеницю. Проте поле бою лишилося за англійцями, що давало їм всі підстави вважати себе переможцями. Вони зрозуміли, що танк з гарматним озброєнням перевершує кулеметні машини. Англійці почали випуск танків, на яких один кулемет замінили на гармату. Німці поспішили з розробкою більш потужних танків А7V і "К", озброєних 77-мм гарматами.

Підбитий A7V № 561 німці вночі евакуювали. Танк № 542 перекинувся, переходячи через воронку, й був покинутий екіпажем. 15 травня англійці відтягнули його двома Мк IV тієї ж роти "А" першого батальйону за допомогою солдат французької 37-ої марокканської дивізії. Захоплений танк ніс ім'я "Ельфріді", через що в союзницькій літературі танки A7V йменувалися також "танками типу Ельфріді". Машину уважно вивчали в тилу, її випробовували французькі та англійські екіпажі.

12 лютого 1914 року відбувся перший політ літака "Ілля Муромець" конструкції киянина Ігоря Сікорського з 16 пасажирами на борту. "Ілля Муромець" того дня поставив два нових світових рекорди - з числа пасажирів і з вантажопідйомності - близько 1300 кг.

Зараз ви читаєте новину «Солдати називали перший танк "важкою похідною кухнею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути