неділя, 16 вересня 2018 08:21

Скасували греко-католицьку церкву

Скасували греко-католицьку церкву
Гетьман Іван Виговський. Фото: http://photo-lviv.in.ua

16 вересня 1658 року в Гадячі між Польщею і Україною підписали договір, що передбачав утворення Великого Князівства Руського у складі Речі Посполитої. Однією з умов скасовувалась греко-католицька унія.

Ще під час переговорів з польською стороною гетьман Іван Виговський видав маніфест до народу, в якому обґрунтував розрив України з Москвою. Московія оголосила Виговського зрадником.

За Гадяцьким договором законодавчу владу в Україні мали виконувати національні збори депутатів від усіх земель Князівства, судову - судовий трибунал з українським діловодством. Армія мала налічувати 30 тисяч козаків і 10 тисяч найманців. Щороку гетьман мав право подавати польському королю реєстр із 100 козаків кожного полку.

Греко-католицька унія скасовувались в усій державі. Православ'я прирівнювалось у правах з римо-католицькою вірою, а митрополит отримував місце в сенаті. В галузі культури передбачалось заснування в Україні двох університетів, розгалуженої мережі гімназій, шкіл, друкарень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бородінська битва тривала менше доби

На початку 1659-го оприлюднено царську грамоту. Виговського в ній названо зрадником, а народ закликано до повстання. Гетьман відповідає універсалом, де звинувачує царя в намаганні ліквідувати козацькі права та вольності. Починається війна. У вересні 1659 року Виговський складає булаву. Обраний гетьманом Юрій Хмельницький заявляє про вірність цареві. Велике князівство Руське не проіснувало й півроку — якщо рахувати від моменту ратифікації угоди на сеймі у Варшаві.

Бородінська битва між армією французів і росіянами, які відбулася 7 вересня 1812 року увійшла в історію планети як одна з найважливіших світових подій.

Зараз ви читаєте новину «Скасували греко-католицьку церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути