вівторок, 11 червня 2013 16:28

Скарб, який євреї заховали у ґетто, знайшли в Луцьку

Скарб, який євреї заховали у ґетто, знайшли в Луцьку
Фото: archae.ru

Співробітники ДП "Волинські старожитності" вкотре натрапили на скарб: цього разу в старій частині Луцька, на вулиці Кафедральній, 13. При розчистці одного з підвалів археологи наткнулися на цікаві знахідки.

З ґрунту видобули кількадесят столових срібних предметів. Окремі з них позолочені. Ложки, виделки, ножі, чарки були загорнуті у тканину, а деякі ще й у газети. Тож археологи поспішили помістити знайдене …у холодильник. Таким чином проведено первинну консервацію й забезпечено умови для збереження ветхої тканини, дослідження якої може дати важливу інформацію. Більша частина речей зі скарбу досі обгорнена фольгою. Адже від контакту з повітрям знахідки починають швидко псуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині знайшли 600-річний скарб

"Ці речі виготовлені наприкінці 19 — на початку 20 століття. Проте скарб виявили у верхніх шарах ґрунту і до того ж він був загорнений в єврейські та польські газети. Тому є підстави пов'язувати його з існуванням Луцького ґетто, яке створили гітлерівці під час Другої світової війни, — розповів завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета. — Докладнішу інформацію матимемо після реставрації предметів.

Загальна вага скарбу — близько 2 кілограмів (разом із ґрунтом, окисами та рештками тканини). Предмети умовно поділили на чотирнадцять груп, загальна їх кількість — близько тридцяти штук. До виделок та ложок приклеїлися шматки газет. Від столових ножів залишилися тільки срібні ручки, бо сталеві леза поіржавіли нанівець. Найбільше захоплення викликають кілька чарок та кубків. Усі вони прикрашені різьбою, на вінцях стоять проби. Кілька чарок без ніжок із одного набору. Вони різні за розмірами, їх вкладали одна в одну за принципом російської матрьошки.

Крім столового срібла, археологи знайшли деталі від годинникових гирьок. Ще один предмет, ймовірно, є кришкою від дзигаркового дзвінка. Поруч знайдено залишки металевої окантовки та невелике скло. Можливо, власник ховав скарб у дерев'яній, оббитій залізом, скриньці, або ж у корпусі настінного годинника. Власне, тому поруч опинилися і його деталі.

Зараз ви читаєте новину «Скарб, який євреї заховали у ґетто, знайшли в Луцьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути