Ексклюзиви
понеділок, 28 жовтня 2013 15:42

Сир рокфор винайшов пастух, а камамбер - монахи

З легкої руки імператора Карла Великого, сири з пліснявою вважаються справді королівської їжею. Карл, який в 774 році відкрив для себе сир з пліснявою, а конкретніше - сир брі, назвав його "однією з найбільш вишуканих страв". Брі, що є одним з найдавніших сирів світу, мав славу кращого подарунка серед графів і королів. Так, Бланш Наваррська, графиня Шампанська, мала звичай посилати брі в якості подарунка королю Філіпу Августу.

Шляхетна цвіль захищає сир від небажаної зарази, оскільки займає те місце, куди хотіли б заселитися шкідливі мікроорганізми. Цвіль додає сиру гостроти, і чим довше зберігається сир, тим гострішим він буде. Деякі сири мають легкий присмак лісових горіхів, як рокфор.

Доведено, пліснявий сир здатний підсилювати творчі нахили людини. Одного разу Сальвадор Далі, покуштувавши на вечерю камамберу, подивився на свою незакінчену картину і побачив "годинник, що розтікається. Так було написано "Сталість пам'яті". Цей факт викладений у мемуарах майстра.

Сир рокфор, за легендою, "винайшов" молодий пастух . Він пас отару овець недалеко від села Рокфор і вчас відпочинку в печері зібрався пообідати шматком чорного хліба з овечим сиром. А повз ту печери йшла у своїх справах красива юна діва. Молодий пастух залишив свій сніданок і побіг за нею. Скільки він був відсутній і чому, історія замовчує, але коли повернувся в ту печеру, виявив, що сир вкрився блакитною пліснявою. Проте голод його нікуди не пропав, а навіть за час відсутності посилився, тож він цей сир з'їв. І здивувався від прекрасного смаку. Так світова кулінарія збагатилася сиром рокфор.

Навіть до відкриття пеніциліну, який знаходиться у рокфорі, лікарі давали сир з цвіллю хворим, щоправда навряд чи розуміючи, чому пацієнти одужують. Але корисні не тільки блакитні сири. Так, на початку 20 століття один французький лікар лікував важкохворих нормандським сиром, вкритим білою цвіллю. На честь цього лікаря вдячні пацієнти спорудили біля села Камамбер монумент.

Історія появи цього сиру не менш романтична, ніж історія з пастухом і сиром рокфор. Рецепт приготування камамберу з незапам'ятних часів знали ченці, але приховували від голодних народів, а потім  один з них відкрив його дівчині Марі Арель за те, що вона врятувала його від смерті під час Французької революції. Так це було чи ні, але в 1928 році на площі міста Вімутье вдячні любителі камамберу урочисто відкрили пам'ятник Марі Арель і своєму улюбленому сиру.

Знайти справжній блакитний сир в наші дні неможливо. Якщо виробляти, наприклад, рокфор за класичним рецептом (три місяці зберігати у вапняковій печері, щоб на ньому сама собою з'явилася потрібна цвіль), то сир цей буде в постійному дефіциті. Тому такі сири роблять промисловим способом, заражаючи сир чистою культурою потрібного грибка, і рокфор можна купити в будь-якому магазині.

Зараз ви читаєте новину «Сир рокфор винайшов пастух, а камамбер - монахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути