пʼятниця, 20 жовтня 2017 04:20

Сіднейську оперу будували 14 років

Сіднейську оперу будували 14 років
Сіднейська опера в Австралії. Фото: Вікіпедія

20 жовтня 1973 року Королева Великої Британії Єлизавета II офіційно відкрила приміщення Сіднейської опери в Австралії. В конкурсі на будівництво Будинку опери брало участь 233 спеціаліста з 32-х країн, і перемога була віддана датчанину Йоргу Утцону. Приміщення будувалось протягом 15-и років і обійшлось у 80 мільйонів доларів, отриманих за рахунок проведення спеціалізованої лотереї.

Сіднейський оперний театр знаходиться в сіднейській гавані, на Беннелонг Пойнт. Це місце отримало таку назву на честь австралійського аборигена, друга першого губернатора колонії. Важко уявити собі Сідней без Опери, однак до 1958 року на її місці знаходилося звичайне трамвайне депо (до будівлі опери там розташовувався форт, а потім трамвайне депо).

Архітектором Оперного Театру є датчанин Йорн Утзон. Планувалося що будівництво Опери займе 4 року і коштуватиме 7 мільйонів австралійських доларів. Замість цього, опера будувалася цілих 14 років і обійшлася в 102 мільйони доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім абсолютно нових чудес світу (ФОТО)

Сіднейський оперний театр - це будівля, виконана в стилі експресіонізму з радикальним і новаторським дизайном. Будівля займає площу в 2,2 гектара. Її висота становить 185 метрів, а максимальна ширина 120 метрів. Будівля важить 161 000 тонн і спирається на 580 паль, опущених у воду на глибину майже 25 метрів від рівня моря. Її блок живлення еквівалентний споживанню електрики одного міста з населенням в 25.000 осіб. Електрика розподіляється по 645 кілометрам кабелю.

Покрівля театру складається з 2 194 заздалегідь виготовлених секцій, її висота 67 метрів, а вага більше 27 тонн, всю конструкцію утримують сталеві троси довжиною в 350 кілометрів. Покрівлю театру утворює серія "раковин" з неіснуючої бетонної сфери діаметром 492 фути, їх зазвичай називають "шкаралупками" або "вітрилами", хоча це невірно з точки зору архітектурного визначення такої конструкції. Ці шкарлупки створені зі збірних, бетонних панелей у формі трикутника, які спираються на 32 збірні нервюри з того ж матеріалу. Всі нервюри складають частину від одного великого кола, що дозволило контурам дахів мати однакову форму, а всій будівлі закінчений і гармонійний вигляд.

У Сіднейському оперному театрі знайшли свій дім чотири ключові компанії в мистецтві Австралії - Австралійська опера, Австралійський балет, Сіднейська театральна компанія і Сіднейський симфонічний оркестр, крім них ще безліч інших компаній і театрів. Цей театр є одним з найжвавіших центрів виконавського мистецтва, де щорічно проходять близько 1500 виступів із загальною відвідуваністю більше 1,2 мільйона осіб. Він також є одним з найпопулярніших визначних пам'яток Австралії, більше семи мільйонів туристів відвідують його щороку.

Зараз ви читаєте новину «Сіднейську оперу будували 14 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути