вівторок, 10 листопада 2020 08:20

Серце Вольтера зберігають у бібліотеці

Серце Вольтера зберігають у бібліотеці
Вольтер, справжнє ім'я Марі Франсуа Аруе (1694–1778), існування Бога не заперечував. Фото: http://www.deism.com

"Якби Бога не існувало, його треба було би винайти". Ця фраза Вольтера була надрукована в його "Філософських листах" у Великій Британії 10 листопада 1733-го.

Французький письменник Вольтер, справжнє ім'я Марі Франсуа Аруе (1694–1778) існування Бога не заперечував, але критикував церкву і її вчення. Був прихильником деїзму, в основі якого віра у Бога-творця, який не втручається в справи світу. Твори змушений видавати часто анонімно, друкувати їх за кордоном, провозити контрабандою. Нема достеменних свідчень про те, кому й за яких обставин Вольтер міг би сказати знамениту фразу. Відомо лише про появу цієї цитати в письмовому вигляді. Філософ критикував релігію, але вважав, що віра необхідна як орієнтир й опора для простолюду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філософ очолив національний тиждень непокори

Ще в юнності почав писати вірші, п'єси та романи. На зібрані гонорари зміг придбати маєтки у Швейцарії і два у Франції. Вольтер впливав на формування нового способу суспільного мислення й світогляду, його твори мали колосальний успіх у читацької публіки ­всієї освіченої Європи.

30 травня 1778-го Вольтер помер. Його поховали в абатстві у Шампані. Під час Революції 1791 року перепоховали в Пантеоні у Парижі, де покояться найвидатніші люди Франції. Його тіло викрали на початку ХІХ ст. і знищили в ямі з негашеним вапном. Труна Вольтера нині зберігається в Пантеоні. Серце, ще перед похованням узяв собі маркіз де Вільєт, який був прихильником філософа і зробив його музей. Урна з органом зберігається в Національній бібліотеці. На ній написано: "Серце моє тут, а дух мій усюди".

Індійського філософа і провідника Магатму Ґанді 6 травня 1944-го британці випустили з в'язниці. Заарештували за організацію Національного тижня непокори.

Зараз ви читаєте новину «Серце Вольтера зберігають у бібліотеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути