Ексклюзиви
пʼятниця, 13 травня 2022 08:05

Селянам заборонили торгувати на ринках: дата

Селянам заборонили торгувати на ринках: дата
Декретом "про боротьбу з сільською буржуазією, яка приховує хліб і спекулює ним" запровадили продовольчу диктатуру на селі Фото: culture.voicecrimea.com.ua

13 травня 1918 року більшовицький ЦВК підписав декрет "Про боротьбу з сільською буржуазією, яка приховує хліб і спекулює ним". Народному комісаріату продовольства надали надзвичайні повноваження для закупівлі хліба.

У ті часи більшовики проводили політику "воєнного комунізму". Завдяки їй прагнули утриматися при владі й забезпечити Червону армію безперебійним постачанням продовольства. Декрет забороняв селянам продавати зерно на ринку - торгівля оголошувалася спекулятивною. Водночас вони мали продавати хліб лише державі. У випадку відмови могли отримати 10 років в'язниці з конфіскацію всього майна.

"Хлібна монополія. Це означає, що всі надлишки хліба належать державі, що ні один пуд хліба, який не потрібен для підтримання родини селянина й худоби, не потрібен йому для посіву. Що всякий зайвий пуд хліба має відбиратися", - казав Володимир Ленін.

Державні закупівельні ціни були значно нижчі за ринкові й не компенсували витрат виробництва. Тому так званий "продаж" державі набув характеру примусового здавання, що поступово призвело до опору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Група озброєних селян зайшла в Київ

Щоб придушити опір і отримати бажаний хліб, радянська влада поклала виконання декрету на озброєнні команди - робітничі продзагони. Вони вилучали "надлишки" хліба за твердими цінами. Пізніше діяли спільно з комітетами бідноти - органами радянської влади в селі, а також взаємодіяли безпосередньо із загонами Червоної армії. В Україні тоді подібним займалися німці.

З 1919 року, коли більшовики вчергове окупували Україну, діяльність продзагонів і комбідів, а згодом лише військових, сприяла збільшенню щоденного вивезення хліба до Росії. Вилучення набуло характеру реквізицій, супроводжувалося насильством, терором над селянами, що спричиняло ще більший опір. На всіх територіях, підконтрольних більшовикам, починалися масові повстання.

Більшовицькі Ради в Україні розрахували можливі наслідки безперервного вивезення хліба, намагалися обмежити постачання до Росії, але зробити цього не вдалося.

11 січня 1919 року радянський уряд запровадив продрозверстку. Це система примусової заготівлі сільськогосподарських продуктів. Стала одним з елементів політики "воєнного комунізму".

В Україні продрозверстка почала діяти з 13 квітня. Її накладали на господарства площею понад 5 десятин. Найбільше від цього постраждали заможні селяни, які повставали проти більшовиків. Мали здавати "надлишки" зерна державі за встановленими твердими цінами, подекуди значно нижчими, ніж для звичайних селян.

Пізніше, окрім хліба й фуражного зерна, у селян почали вилучати м'ясо й картоплю. А згодом усі сільськогосподарські продукти, навіть прядиво. Людей, які чинили опір, називали саботажниками й могли арештувати чи розстріляти.

Зараз ви читаєте новину «Селянам заборонили торгувати на ринках: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути