пʼятниця, 10 листопада 2017 04:20

Сектанти з Білого братства перенесли судний день на два тижні

Сектанти з Білого братства перенесли судний день на два тижні
Секта "Біле братства". Фото: Вікіпедія

10 листопада 1993 року сектанти "Білого братства" на чолі з Мариною Цвигун (Марія Деві Христос) та Юрієм Кривоноговим (Іоанн Свамі) проголосили "кінець світу" й захопили Софійський собор у Києві, аби влаштувати масове самознищення. Міліція затримала сектантів. Сталася низка самогубств прихильників "Білого братства" в Україні та країнах СНД. Після подій поблизу Софії в СІЗО та психлікарнях опинилися близько семисот адептів братства. Деякі були на межі смерті, адже відмовлялись від їжі, наважувалися на самогубство і втрачали найменший зв'язок із реальністю.

30-річна Марина Цвигун, донецька журналістка, поетеса, колишня комсомолка у 1991-му вона різко міняє життя - називає себе Марія Деві Христос. Заявляє, що в неї вселився Бог після того, як під час операції вона начебто пережила клінічну смерть. Разом зі своїм чоловіком, Юрієм Кривоноговим, або ж як він себе називає, пророком Іоанном Свамі, Марина започатковує секту "Юсмалос", або "Біле братство". Усього за рік вона набуває шаленої популярності і поповнюється десятками тисяч адептів.
Cаме Кривоногов - головний ідеолог "Білого братства". Він володіє навиками гіпнозу і того, що зараз називають нейролінгвістичним програмуванням.
На 24 жовтня 1993 року братством призначено кінець світу. Всі, хто не належить до "істинної віри", загинуть у променях живого бога - Марії Деві Христос. І лише 144 тисячі обраних - "біле воїнство" - отримають свою "дозу випромінювання" і врятуються. Міліція боїться, що "братчики" готуються до самоспалення. Але судний день несподівано переносять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марія Деві Христос вербує у Києві нових адептів для своєї секти

10 листопада півсотні сектантів вриваються в Софійський собор, ще тисяча чекає кінця світу зовні. Марія Деві Христос та Іоанн Свамі вилазять на вівтар. Внизу їх захищає живий ланцюг із жінок. Але міліціонери проривають оборону. Кінець світу знову не відбувся. Богиня, її пророк та 600 найближчих соратників потрапили не на небеса, а за ґрати.

Засновників "Білого братства" звинуватили в організації масових заворушень, захопленні громадської будівлі та зазіханні на здоров'я громадян. Під час судового розгляду, який тривав 2,5 роки, стали відомими страшні подробиці діяльності секти. Своїх прихильників "Біле братство" вербувало за допомогою наркотиків та гіпнозу. Людям не дозволяли спати, майже не давали їсти. Єдине, що так і залишилося нез'ясованим - звідки секта отримувала фінансування на закордонні поїздки, квартири, листівки.

Відсидівши свої терміни, Цвигун та Кривоногов розійшлися. Колишній пророк відмовився від релігійної діяльності. Марія назвала його антихристом і продовжила діяльність секти в Росії.

Зараз ви читаєте новину «Сектанти з Білого братства перенесли судний день на два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути