понеділок, 08 травня 2023 07:05

Сьогодні відзначають День пам'яті та примирення

Сьогодні відзначають День пам'яті та примирення
Відзначення Дня пам'яті та примирення проходить під гаслом "Пам'ятаємо. Перемагаємо"

8 травня в Україні відзначають День пам'яті та примирення. Цього дня 1945-го в Берліні о 21:20 за місцевим часом підписали Акт капітуляції Німеччини.

Лідер Німеччини Адольф Гітлер застрелився 30 квітня 1945 року у своєму бункері. Його наступником за заповітом став гросадмірал 53-річний Карл Деніц. Він створив власний уряд, який спробував вести переговори із союзниками, однак безуспішно.

Його влада поширювалася лише на вузьку смугу землі від австрійського кордону до Берліна й до данського кордону. 7 травня генерал Йодль від імені німецького командування підписав у ставці Двайта Ейзенгавера в Реймсі умови беззастережної капітуляції.

Радянський уряд висловив категоричний протест і висунув вимогу підписати акт беззастережної капітуляції Третього рейху в Берліні за участі СРСР. Тоді провели повторне підписання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долю України у Другій світовій війні вирішували за нас. Зараз робимо це самі

Після цього в багатьох містах Європи провели велелюдні святкові заходи.

У Великій Британії понад 1 млн людей вийшли на вулиці з нагоди святкування завершення війни в Європі. У Лондоні зібралися на Трафальгарській площі й біля Букінгемського палацу. Король Георг VI та королева Єлизавета разом із прем'єр-міністром Вінстоном Черчиллем вітали народ з балкона палацу. Принцесі Єлизаветі, майбутній королеві Єлизаветі II, та її сестрі принцесі Маргарет, дозволили анонімно гуляти посеред юрби й брати участь у святкуванні.

В США президент Гаррі Трумен присвятив перемогу пам'яті свого попередника Франкліна Рузвельта, який помер від крововиливу в мозок менш ніж за місяць до цього. Грандіозне святкування прокотилося вулицями Чикаго, Лос-Анджелеса, Маямі та особливо нью-йоркською Таймс-сквер.

День пам'яті та примирення запровадили на засідання Генасамблеї ООН 2005 року. В Україні відзначають з 2015-го. Вшановують пам'ять полеглих у боротьбі з нацизмом солдатів, мирних жителів, що загинули в роки окупації і в таборах смерті. Висловлюють повагу всім борцям проти нацизму.

Друга світова війна не оминула жодної української родини. Свій дім, рідних і близьких від ворога в лавах Красної армії захищало 7 млн українців, ще 250 тис. воювали у складі армій союзників, а в Українській повстанській армії - понад 100 тис. осіб. Друга світова забрала життя 10 млн українців, а загалом життя до 85 млн людей.

Більшість українців (41%) вважає, що Україна має вшановувати обидві дати: День пам'яті та примирення 8 травня й День перемоги над нацизмом 9 травня.

Також 31% опитаних вважає, що Україна має вшановувати лише День перемоги, а майже 9% підтримують ідею лише Дня пам'яті та примирення. 10% опитаних байдуже.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають День пам'яті та примирення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути