Ексклюзиви
субота, 14 квітня 2018 16:03

Шеф-кухар корабля вижив, бо був п'яний – 106 років тому затонув "Титанік"
8

Автор: Zastavki.com
  «Титанік» був настільки величезний, що тонув цілих 2 години 40 хвилин
«Титанік» був настільки величезний, що тонув цілих 2 години 40 хвилин

14 квітня минає 106 років з дня зіткнення легендарного пасажирського лайнера "Титанік" з айсбергом. На початок ХХ ст. це було найбільше судно. На його борту розмістилось 2223 особи. З них - 1334 пасажира і 899 членів екіпажу. У катастрофі загинули 1517 осіб. На той час це було як населення невеликого міста.

Трагедія, якій більше століття, досі викликає інтерес. Історія обростає легендами, на її основі знято десяток фільмів, а речі з лайнера тепер продають за сотні тисяч доларів на аукціонах. Gazeta.ua підібрала 7 найцікавіших фактів про "Титанік".

1. Перший фільм про "Титанік" був знятий менше ніж через місяць після катастрофи. Головну роль у ньому зіграла Дороті Гібсон, яка вижила в аварії корабля.

Автор: dic.academic.ru
  Дороті Гібсон
Дороті Гібсон

За сюжетом "Врятованої з Титаніка" Дороті, уціліла після катастрофи, розповідає своїм батькам і нареченому Джеку - лейтенанту ВМС США - про загибель суперлайнера. Мати Дороті, вражена розповіддю, просить Джека піти з флоту, але він вважає, що борг перед країною важливіший. Батько Дороті, захоплюючись патріотизмом майбутнього зятя, дає своє благословення на шлюб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Айсберг з фільму "Титанік" зробили з піни та скловолокна

Це був 10-хвилинний німий фільм. Його прем'єра відбулася 14 травня - через 29 днів після трагедії. Жодної копії стрічки не збереглося. Дороті Гібсон була також автором сценарію. Вона знімалася в тій же вечірній сукні, в якій врятувалася з "Титаніка". Саму катастрофу не показали. Обмежилися образною розповіддю головної героїні.

2. Головний кухар корабля вижив, бо був п'яний

Шеф-кухар Мішель Левен дивом врятувався з крижаної води, температура якої була близько -2 °C. У такій холодній воді мало хто міг би протриматися більше 15 хвилин. Однак перед зіткненням Левен від страху добряче напився віскі.

Автор: sk.wikipedia.org
  На "Титаніку" було занадто мало рятувальних шлюпок
На "Титаніку" було занадто мало рятувальних шлюпок

Кухарю вдалося неймовірне – він дрейфував у холодних водах Атлантичного океану майже дві години. Алкоголь підняв температуру його тіла і не дав йому замерзнути.

3. Існує версія, що основною причиною загибелі "Титаніка" став ефект крижаного міражу. Нібито оптична ілюзія приховала від спостерігачів реальні обриси айсберга, тим самим не дозволивши вчасно попередити катастрофу. Про це побічно свідчать показання людей, які вижили. Вони розповіли про неймовірно яскраві зірки в ту ніч.

Однак у 2010 році з'явилась ще одна версія. За нею причиною загибелі "Титаніка" стала помилка рульового та рішення власника корабля, який переконав капітана продовжити рух судна. Таку версію оприлюднила онучка одного з членів екіпажу, який вижив у катастрофі, - Луїза Паттен.

Автор: npr.org
  Останки «Титаніка» були виявлені лише через 73 роки після катастрофи
Останки «Титаніка» були виявлені лише через 73 роки після катастрофи

Онучка офіцера Чарльза Лайтоллера розкрила сімейні таємниці у своєму романі "Good as Gold", опублікованому в Британії. Паттен стверджує, що екіпаж помітив айсберг задовго до зіткнення, але рульовий запанікував і повернув не в той бік. А все через те, що тоді у судноплавстві використовувалися дві системи команд: для пароплавів та вітрильників. Вони були повною протилежністю одна одній.

4. Єдиний японець, що вижив у катастрофі, був названий боягузом за те, що не помер разом з іншими пасажирами.

Масабумі Хосоно працював державним службовцем в японському міністерстві транспорту. Під час своєї місії в Лондоні він потрапив на борт "Титаніка" в якості пасажира другого класу.

Автор: ibigdan.livejournal.com
  Єдиний японець на борту "Титаніка" - Масабумі Хосоно
Єдиний японець на борту "Титаніка" - Масабумі Хосоно

Стюард розбудив його після того, як "Титанік" вже зіткнувся з айсбергом. Хосоно вибрався на палубу і з жахом зрозумів, що рятувальних шлюпок майже не залишилося. В одному з останніх човнів були місця ще для двох чоловік. Йому вдалося дістатися до Сан-Франциско, де його згодом прозвали "щасливим японським хлопцем".

Коли Хосоно повернувся до Японії, він був проголошений боягузом і тимчасово втратив роботу. Шкільні підручники характеризували його як аморальну і негідну людину. В Японії вважали, що врятувавшись, Масабумі зрадив дух самурая і втік від самопожертви. Хосоно прожив решту свого життя в соромі, а його погана репутація переслідувала його сім'ю довгі роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирський лайнер "Британік" затонув за годину

"Якби я мав ще один шанс, я б пішов на смерть з іншими", - говорив чоловік журналістам.

5. Багато пасажирів "Титаніка" повинні були плисти на інших кораблях

Не всі піднялися на борт лайнера по своїй волі. Справа в тому, що під час запуску "Титаніка" робочі влаштовували страйк, який призвів до перебоїв з постачання вугілля. Через це транспортним компаніями довелося скасувати рейси інших кораблів, щоб переправити з них вугілля для "Титаніка", аби він міг стартувати.

Разом з вугіллям на лайнер вирушили і пасажири суден, рейси яких були скасовані.

6. На "Титаніку" в медовий місяць відправлялися 13 пар молодят

Автор: volyninfo.com
  Серед пасажирів були як мільйонери, так і звичайні англійці
Серед пасажирів були як мільйонери, так і звичайні англійці

Однією із неймовірних історій кохання є невигадана доля подружжя Іди і Ісидора Штраусів, які 15 квітня 1912 року затонули разом з "Титаніком".

Іда була єдиною пасажиркою лайнера, що відмовилася сісти в рятувальний човен, тому що не хотіла розлучатися з чоловіком.

"Ми багато прожили разом. Куди ти, туди і я", - сказала жінка. Подружжя Штраусів поверталося на "Титаніку" додому, в Нью-Йорк, після європейських канікул. Вони обоє емігрували з Німеччини в 1960-і роки.

Автор: wikipedia.org
  Ісідор та Іда Штраус
Ісідор та Іда Штраус

Історію життя і смерті Іди і Ісидора їх спадкоємець Гледстон дізнався в дитинстві від прабабусі Сари, третьої дочки Штраусов, а та чула її з перших вуст - від уцілілої покоївки Штраусів Еллін Берд. Саме їй поступилася Іда своїм місце в човні номер 8, призначеному для пасажирів першого класу. Жінка віддала своє хутряне манто покоївці зі словами - "воно мені більше не потрібне". Це допомогло Берд вижити на крижаному вітрі північної Атлантики. Вона пережила трагедію на 40 років.

7. Найдорожчі номери на кораблі сьогодні коштували б більше $100 тис.

Автор: gella_arye - LiveJournal
  Брюс Ісмей, менеджер компанії White Star Line, що володіла «Титаніком»
Брюс Ісмей, менеджер компанії White Star Line, що володіла «Титаніком»

Капітана лайнера Едварда Джона Сміта називали "Капітаном мільйонерів". Квитки на "Титанік" коштували дорого. Пасажири "першого класу" сплатили майже 1700 євро. Квитки класу "люкс" коштували 49 тис. євро. "Третій клас" придбали ті, хто міг собі дозволити віддати 170-450 євро.

Коли командуванню судна стало зрозуміло, що воно тоне, почалась евакуація. Одне з неписаних правил вимагало, щоб жінки і діти мали шанс на порятунок першими. Команда загалом дотримувалася цього, однак деякі чоловіки - особливо з "першого класу" - також потрапили до шлюпок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лист із "Титаніка" продали за 4,4 млн грн

Серед них був і Брюс Ісмей, менеджер компанії White Star Line, що володіла "Титаніком". Чоловікові вдалося врятуватися разом із жінками та дітьми. Пасажири третього класу мали найменше шансів на порятунок, а пасажири чоловічої статі загалом ще менше. Серед загиблих був сам капітан Сміт та головний інженер Томас Ендрюс. Із 56 мільйонерів першого класу тільки декільком вдалося врятуватися — інші або не змогли, або вирішили скінчити своє життя "з честю".

Торік на дні океану археологи знайшли медальон пасажирки "Титаніка". Спочатку вчені вважали, що медальон належить до давніх часів. Але це виявилось не так. На прикрасі були ініціали "В. К.". Фахівці з'ясували, що медальон належав пасажирці "Титаніка" Вірджинії Естель Макдауелл Кларк. Вона вижила в катастрофі.

Зараз ви читаєте новину «Шеф-кухар корабля вижив, бо був п'яний – 106 років тому затонув "Титанік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути