Ексклюзиви
вівторок, 21 листопада 2017 04:20

Пасажирський лайнер "Британік" затонув за годину

Пасажирський лайнер "Британік" затонув за годину
Пасажирський лайнер "Британік". Фото: Вікіпедія

21 листопада 1916 року біля грецького острова Кеа в Егейському морі за 55 хвилин затонув найбільший пасажирський лайнер "Британік", який в роки Першої світової війни використовувався як госпітальне судно. Вдалось врятувати 1036 з 1066 пасажирів і членів команди, які знаходились на борту.

На ірландській верфі "Харланд енд Вольф" у 1910 році було спущено "Олімпік", у 1911-у - "Титанік", а 26 лютого 1914 року - "Британік". Його особливість - окрім традиційних шлюпок вздовж бортів на "Британіку" встановили 8 пар спеціальних кранів, котрі несли додаткових 48 рятувальних шлюпок. 23 грудня 1915 року лайнер вирушив у своє перше плавання як госпітальне судно - на ньому розмістили кілька операційних, каюти переобладнали в медичні палати, в яких могли поміститись 3300 поранених, для догляду за якими на лайнері було 489 медиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На воду спустили єдиний лайнер, який брав участь у двох світових війнах

21 листопада о 8:12 ранку в протоці між островами Кеа і Кітнос в Егейському морі він правим бортом зіткнувся з німецькою підводною міною, внаслідок чого було пошкоджено обшивку, одну з переборок, пожежний тунель і почалось затоплення чотирьох передніх відсіків корабля. Надіславши сигнал лиха, капітан наказав задраїти решту перегородок, але одна з них не закривалася, судно почало завалюватись на бік. Було прийнято рішення почати негайну евакуацію - внаслідок паніки дві шлюпки з пасажирами без дозволу були спущені на воду до повної зупинки судна і потрапили під працюючий гвинт, що призвело до загибелі 21 людини.

Через годину після вибуху, "Британік" перекинувся на правий борт і затонув. Врятувати вдалось 1036 чоловік із 1066-ти, які перебували в момент катастрофи на борту. Ще 6 із 9 загиблих померли пізніше від отриманих під час евакуації ран.

Зараз ви читаєте новину «Пасажирський лайнер "Британік" затонув за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути